Laatste wijziging: 2024-04-01, uitgaande van een reserve-kopie van 2019-09-06. Naar inhoudsopgave van de verhalen.

Dit namenregister was verloren gegaan. Het is vanaf mei 2022 opnieuw opgebouwd vanuit een reserve-kopie van 2019-09-06. Gaande die weder-opbouw zijn trefwoorden toegevoegd. Zo is bijvoorbeeld "provinciale weg" toegevoegd op 2022-05-23 bij het nazien van "Zij-ingang", maar het begrip komt ook in oudere verhalen voor. Bij gelegenheid zal ook daarin hierheen verwezen worden. - Op 29-02-2024  bleek het weer verloren, maar is teruggevonden. De verliezen zouden beperkt moeten zijn tot de allerjongste toevoegingen. - Het gebeurde is nu ook duidelijk. Ik maak deze HTML-bestanden namelijk in een programma dat ik niet werkend krijg op computers met Windows, later da versie 7. De betreffende computer zit vol, deels door onbedoelde synchronosatie van bestanden in de Cloud. De klad-bestanden van Us Net bevinden zich ook in de Cloud. Bij het ontstane ruimtegebrek op de gebruikte computer wordten geopende bestanden teruggebracht tot één byte. Als je dat niet doorhebt, dan worden ook de vorige versie en de automatische reserve-kopie aldus verwoest. Gelukkig heb ik dankzij het versie-beheer van de betreffende Cloud dit register en het onderhanden verhaal kunnen terugzetten tot de versies van hoogstens drie kwartier na intreden van de fout.

Namenregister

In de regel beland je door verwijzing in dit bestand, rechtstreeks bij een trefwoord.

Voor snel "gewoon" bladeren is hier een rij tabjes:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

69: houding bij het vrijen, zie hier [sex].

A

aanbetaling: eerste onderdeel van avondritueel (na de biecht) en ochtendritueel: het gezwind bevredigen van Larie door Wiesje.

aanbouw: grond-rug, toegevoegd aan de heuvel op de plaats van de moestuin. Omvat het dal en de wijngaard.

aankleedrituelen: beschreven in Corona 6 [geloof, sex].

Aart: woont met levensgezellin Yvonne (samen bout en moer), hun kinderen (Sheila, Dennis, Wouter en Maaike) en hun ezel Chot schuin tegenover Ab. Begaafd ambachtsman: wat zijn ogen zien, dat maken zijn handen. Hun woning en home page zijn nooit klaar. Speelt basgitaar in de Bluesjes, sologitaar in Steel Strings.

Aazicht: boerderij van Edwin en Margriet, schuin tegenover de mond van het Televisiekanaal.

Achim: levensgezel van Ursula, vader van Karla.

Ada: levensgezellin van Freek, boerin op veeboerderij Ooikooi.

afdeling Waterland: zie Waterland,afdeling.

afbakken: uitdrukking van Maaike voor afrondende sexuele handelingen.:

Afra: de (oorspronkelijk enige) buurvrouw van Larie en Wiesje dorpinwaarts. Voordat je "Chopin" kunt zeggen staat de klep van de piano al open. ("Liszt" is daarvoor te kort.) Vond eindelijk haar levensgezel in Janneke. Zie ook de girls. In Karla [sex]Janneke ingewisseld voor Karla. Speelt toetsen in Heideröslein en (oorspronkelijk) de Hijbezems. Schreef Ik, Afra, Heidefeest 3, Zonder hen.

afwisselen: "we kunnen afwisselen" is een gevleugeld woord. Het gaat terug op een vroege keer musiceren van Larie en Wiesje bij de boys, en dan op wie welk instrument bespeelt.

Aďcha: levensgezellin van Hassan. Zie verder onder herdertjes.

Albert (Ab, Appie) Haan, moet ik die nog voorstellen? De maker van het overheersende kunstwerk in het Internetcafé: een rake schets van Bill aan de tap, met het bijschrift "Gans het Internet staat stil als uw bevende hand dat wil". De man die, als je een draagbare televisie bestelt, een video wall laat bezorgen en vraagt "'t Is iets meer. Mag dat?" De zelfverklaarde uitvinder van de webwinkel "omdat ze dan nooit vragen of er nňg een kassa open kan". Woont en werkt aan het zuideinde (even zijde) van de Digitale Zandweg in Us Net. Schreef Handel en Zandweg. Speelt slaggitaar in Rokkenrol. - Zoals wordt uitgelegd in Kapper [sex] en Us Net 2 heeft Ab amper voorraad in zijn winkel, afgezien van souvenirs. Je bestelt vanaf zijn website, en als je dat vóór een bepaalde tijd gedaan hebt, dan komen je artikelen de volgende dag (sinds Speedy tweemaal per week) in de container per boot aan, en dan kun je ze even later bij Abs loods ophalen. Je neemt dan je volle vuilniszakken mee, en die gaan met de container mee terug. Ab heeft dat heel goed en tegen minimale kosten geregeld. - Sinds Eindelijk 3 deelt hij zijn leven met Sophie.

alfabetisch: in Bakker [geloof, sex] ontstaat een running gag over "hoger scoren". Dat zou dan niet bereikt kunnen worden met betere prestaties, maar wel door namen alfabetisch (oplopend, dus van boven naar beneden...) te sorteren. In een spreadsheet, vandaar eventuele opmerkingen over de breedte van kolommen.

Alfred: (als we de naam goed verstaan en onthouden hebben): politieman uit het dorp voorbij de camping, sinds Winter 2 [geloof].

Ali: hond (collie) van de herders.

Alice: samen met Sylvie het zijspan. Voorgesteld in Meer muesli [geloof, sex].

Alie: ouwe moer van , de duvel.

Angela: bijfiguur sinds Jan 2 [geloof, sex].

Apenrots: aanduiding voor het studentenhuis te Amsterdam waar Sheila en Dennis wonen.

Aphrodite: zie Griekse goden.

ara's: ontsnapte en verwilderde papagaai-achtigen, wellicht "woonachtig" in de hoge rimboe. Beschrijving [geloof, sex].

artiestenfoyer: (in beeldspraak) de westvleugel van Fort Rimboe in het algemeen, de huiskamer van de noord-westvleugel in het bijzonder.

Arwen: derde kind van Harry en Irene, zus van Frodo en Sam.

Astrid: skin changer, levensgezel van Björn. Samen: de beren.

avondritueel: de laatste bezigheden (vooral vrijen) van Larie en Wiesje voor het slapen gaan. Tegenhanger van het ochtendritueel, maar met de biecht als onderdeel. Voor het eerst genoemd in Droom [geloof, sex]. Uitgelegd in Ritueel [sex], en later in Avondritueel [sex].

top

B

Baai,de: kleine verbreding aan het oosteinde van het Televisiekanaal, bij dorpsplein en Bittenbrug.

badkamer: tenzij uit de samenhang anders blijkt: de badkamer in het souterrain van de noordvleugel van Fort Rimboe. (Eigenlijk: in de noordvleugel van het souterrain van Fort Rimboe.) Grenst aan de bedkamer, aan het perron van het zwembad, en aan de rolbaan. Bevat (afhankelijk van verbouwingen, zie bijvoorbeeld Muesli [geloof, sex]) een klein zwembad (denk aan een Romeins badhuisje), een zitbad met al dan niet gecombineerde douche, en een groep toiletten (van verschillende aard, maar niet afgescheiden).
Overigens komt in de oudere verhalen de badkamer van de konijnenflat veel aan bod. Met een dubbel-lang ligbad met een steun in het midden, opdat Wiesje daar vis-ŕ-vis op schoot kon zitten, een enkele WC-pot, en een eenpersoons luchtbed op de grond.

bakker: winkel aan de zuidoosthoek van Spamerica, bij het zuidelijke begin van het fietspad. In Bakker [geloof, sex] wordt de oorspronkelijke ondernemer opgevolgd door dochter Monica en schoonzoon Egbert.

bamba,la: wel sur place, maar met nastoot, dus niet recht-op-en-neer.

bananen-tempo,in: zie rijpen als bananen op een fruitschaal.

bankstel: bestaat bij ons (Us Net) standaard uit een drie- en een tweezits bank en een fauteuil. Bijna ieder huis lijkt een bankstel in de huiskamer te hebben. We herkennen dit verschijnsel ook elders, bijvoorbeeld in het chalet.

Bartje: woont niet in Us Net. Hij doet voor spek en bonen mee. Meer...

Basis:vestigingsplek van loonbedrijf "het Leger".

: Beëlzebub, de duvel, zoon van Alie.

bedkamer: in het souterrain van Fort Rimboe de slaapkamer van Malawiel, grenzend aan de badkamer en het perron van het zwembad. Wordt nog vaak slaapkamer genoemd, maar die naam zouden we moeten reserveren voor de slaapkamer in de konijnenflat.

beertjes: in Koken [sex] wordt zeker slipje van Wiesje beroemd. Het heeft een motief van teddybeertjes. Niet verwarren met de beren.
In Eindelijk 1 [geloof, sex] krijgen Larie en Wiesje voor optredens van HZ berenpakken aangemeten.

befneuzen: met de neus bij een vrouw naar binnen. Beschreven in Boezem [sex].

beneden: in verband met een zeil: in de houtwal om onze tuin.

benedenverdieping (begane grond): in Fort Rimboe de voornaamste verblijfslaag, boven het souterrain, onder de bovenverdieping (voorzover aanwezig).

beren,de: skin changers Björn en Astrid. Niet verwarren met de beertjes.

Berend: oorspronkelijke eigenaar van (een deel van) het Indiase spul, bijfiguur in Teun.
Berend: oomzegger van andere Berend, bezorger van pakjes čn post in Eikenrode, voorgesteld in Shemabof [geloof, sex].

bermen: het verkennen van genot buiten de gebaande wegen.

Bert: schipper van een sleepboot, vriend van Bob. Voor het eerst genoemd in Stoom 4 [sex].

bezemwagen: kwakkie zoeken na sur place.

biecht: deel van het avondritueel van Larie en Wiesje: elkaar vertellen wat je bezighoudt of dwarszit, vooral van elkaar. Ook wel deel van een ochtendritueel.

Bill van 't Hek: snedige kroegbaas van het Internetcafé, levensgezel van Mina, baas van hond Google. Speelt banjo in Our Country. Schreef Muziek 1.
In Week 52 4 [geloof, sex] hebben Bill en Mina zich teruggetrokken in de bios.

Bing: herdershond (border collie, teef) van de herdertjes. Evenals Duc        kDuckGo.

binnenmuur: in Fort Rimboe de wand die de vertrekken scheidt van de binnenplaats. Vergelijk: buitenmuur.

binnenperk: perk op de binnenplaats van Fort Rimboe.

binnenperkbad ("biba"):plek aan de noordzijde van het binnenperk van Fort Rimboe waar je kopje onder kunt.

binnenplaats: open middenstuk van Fort Rimboe, grotendeels ingenomen door het binnenperk.

bio's,de: bijnaam voor Hans en Grada, biologen. Als je hun huis aan de zuidoever van de Bittenbeek binnenkomt, dan zie je er alleen al meer links dan anderen aan content in huis hebben. Google loopt er in en uit.

bios: bijnaam van de woning van de couch potatoes Harry en Irene.

Bittenbeek: afwatering van Spamerica op het Televisiekanaal. Inmiddels merendeels overwoekerd.

Bittenbrug: de brug van de Digitale Zandweg over de Bittenbeek, bij de Baai.

Björn: skin changer, levensgezel van Astrid. Samen: de beren.

Blokhut,de: gebouwtje dat school "Wiki wiki" huisvest.

Blues brothers: Kees en Teun.

Bluesjes,de: muziekgroep, genre blues. Opgericht in Heidefeest 2, uitgebreid in Eindelijk 1 [geloof, sex].

Bob: schipper van bevoorradingssleepboot "Boxer". Komt met vrouw Marie in Eindelijk 1 [geloof, sex] wonen in VCR, het voormalige huisje van mevrouw Hoofddoek.
Bob:: ondernemer in Eikenrode, broer van Fred, levensgezel van Linda.
Bob: zoon van de zus van Bob, broer van Fred.
In Heibel [geloof] treedt Bobbie op, een ex van Wiesje.

bodywarmer: de man die tijdelijk Sheila gezelschap houdt. Heeft dus een groot vrijbewijs. Felix is de nieuwere aanduiding voor een kandidaat-bodywarmer: nog zonder dat bewijs.

boegschroef: sinds Paarden wagen [geloof, sex]: afwezigheid van de één, vraag om aandacht van de ander.

boertjes,de: Frans en Cisca na hun verhuizing. Zie verder onder herdertjes.

Bolle Jan: uitbater van de kroeg (die wellicht "het Choor"heet) in Eikenrode. Die naam komt pas voor in Week 52 4 [geloof, sex], maar de kroeg op zich al bij het benoemen van Eikenrode.

boortorens: schoenen met naaldhakken (volgens Larie).

bootje van Kees: Kees de Jonge heeft een jolletje, geërfd van Kees de Oude. Dat naamloze bootje wordt door Aart (onder eigendomsvoorbehoud!) voorzien van een buitenboordmotor.

bosven: vijvertje voorbij het natuurvriendenhuis, waar bovennatuurlijke dingen gebeuren. Eerste vermelding en bezoek in Zeil 2 [geloof, sex].

boterbriefje: samenlevingsovereenkomst die op een huwelijk lijkt maar dat niet is, in onze samenhang doorgaans die tessen Larie, Wiesje en later Maaike. Nelleke is de betrokken notaris.

Botje [afkorting van "Berend Botje", aanduiding voor het daar gevonden geraamte]: plaggenhut in het noordwesten van onze rimboe.

bout en moer: Aart en Yvonne. Vondst van Wiesje, verwijzend naar Aarts liefde voor techniek en Yvonne als viervoudige moeder. Niet verwarren met "boutjes en moertjes", hierna.

boutjes en moertjes: Wiesjes aanduiding voor onderwerpen waarover je met haar niet moet praten, met name techniek en geld - toevallig ook verbonden met Aart (techniek) en voorts met Ab (geld). Niet verwarren met "bout en moer", hiervóór.

boven: in verband met een zeil: op het zeil op de steigers buiten ons badkamerraam.

bovenverdieping: Fort Rimboe is twee woonlagen hoog, met daarboven rondom de vliering. In beginsel is het aan de bewoners of gebruikers van een halve vleugel, of ze een gehele, gedeeltelijke of geen bovenverdieping hebben boven de benedenverdieping. (Bij "geen" nog altijd een galerij om binnendoor rond te kunnen lopen.)

Boxer: dagelijkse motorsleepboot van Bob. Genoemd naar....

Boxershort: bijbootje van de Boxer.

boys,de: bijnaam voor Geert en Herman. Wonen aan het zuidelijke uiteinde van Us Net, oneven zijde. Later niet te verwarren met de jongens.

Brian: goede vriend van Dennis uit de Apenrots.

buitenmuur: in Fort Rimboe de wand aan de omtrek ervan, aan het zicht onttrokken door de grond die de heuvel vormt. Vergelijk: de binnenmuur.

bulli: (Duitse bijnaam van) de Volkswagen Transporter, die Aart als busje heeft.

buufs: Afra en Karla, immers sinds Karla 1 [sex] de buurvrouwen van Larie en Wiesje.

top

C

caldarium: hete ruimte in een Romeens badhuis. Het kleine zwembad in Fort Rimboe is in Slok 2 [geloof, sex] in die richting verbouwd.

camping: tenzij uit de samenhang anders blijkt: het kampeerterrein van Kees van de camping, dan gaat het over diens camping aan de Digitale Zandweg, ten zuiden van de Digitale Snelweg. In samenhang met het natuurvriendenhuis betreft het het kampeerterrein ertegenover, beide van Ton en Saar, ten noorden van de Speeltuin.

carambole: prikkeling van clitoris, baarmoederhals en G-spot tegelijk.

Caro(lien): aanduiding voor zekere leidende mammoet, aangetroffen bij Botje.

Château Kees: bijnaam voor alcoholhoudende drank, voortgebracht door Kees de Jonge.

chocola en pleisters: inhoud van Wiesjes rugzak (ook "kleine rugzak"); van letterlijke vermelding in Winter 1 uitgegroeid tot running gag over de vaste inhoud ervan. Ook hoofdlampjes behoren daartoe.

Chot: (met zachte "g") de ezel van Aart en Yvonne. Aangedragen verklaringen van de naam: (1) de vloek waarmee het dier soms aangespoord moet worden; (2) een destijds geruchtmakende vergelijking van een Nederlandse schrijver; (3) een afkorting van Don Quichot, wellicht middels misverstand Donkey Chot. Overleden in Himmelhoch betrübt [geloof].

Cisca: levensgezellin van Frans. Zie verder onder herdertjes.

colofon: Gelijkenissen met jouw werkelijkheid zijn niet toevallig, maar evenmin eenduidig. Het doorgeven van niet-werkende verwijzingen wordt hogelijk gewaardeerd! Contact: Larie (webmaster, eindredacteur).

Claudia: dochter van Rob en Inge. Voorgesteld in Voorstellen, maar al optredend in Schnabbel 2. Trekt in bij Kees op diens camping, en baart hem zoon Pedro.
Claudia: levensgezel van Wouter. Voorgesteld in Clauwou.
Claudia: leidster van een kudde mammoeten. Vernoemd naar de dochter van Rob en Inge, voorgesteld in Fusion [sex].

Clauwou: schip (kotter), woning van Claudia en Wouter.

Commandant: van het loonbedrijf te Eikenrode, plaatselijk bekend als "het Leger", de familie-vader. Ook aangeduid als "de Ouwe". Nu: Karel.

competitieschema: “rooster” voor sex met drie (of twee of vier) personen. Beschreven in Villa [sex]

consistoriekamer: aanduiding van Larie voor de ruimte in Fort Rimboe (grofweg de zuidwest-toren) die bestemd is voor gebruik door nog-aanbeden onsterfelijken/

controle: spelletje van Larie en Wiesje, uitgelegd in een verhaal van Wiesje.

Cor: levensgezel van Jopie, vriend van Henk.

couch potatoes: Harry en Irene, met hun kinderen Frodo, Sam en Arwen. Hun huis is bijgenaamd de bios. (Niet te verwarren met de bio's.)
(In de inleiding wordt "couch potatoes" in algemene zin gebruikt.)

top

D

Dag van Toen,de: aanduiding voor het gelegenheids-kwartet van Apollo, Aphrodite, Wodan en Freya.

dal: landschap, gevormd door de buitenkant van de oostzijde van Fort Rimboe en een nieuwe grondrug (de aanbouw). Vervangt de moes- en kruidentuin op dat oppervlak.

Dankbaarheid: Larie en Maaike ervaren soms een gevoel dat Calvinisten zullen herkennen als Dankbaarheid (jegens het Hogere).

David: broer en levensgezel van Esther. Speelt verschillende rollen in de Hijbezems. Zie ook: jaffa's.

DEM: Diana, Elsje en Mart (moeder, dochter, vader).

Dennis: zoon (tweede kind) van Aart en Yvonne. Speelt slagwerk in de Bluesjes en Steel Strings. Is met Jean-Luc gaan samenwonen in de Rocky Mountains.

depot: schuur met werkkuil, bij het huis van Aart en Yvonne, later van de teruggekeerde herdertjes. Die schuur is stalling voor de bulli en het stoomwezen.

De Vink: Ruben en Jessica samen.

Diana: beeldend kunstenaar, levensgezellin van Mart, moeder van Wiesje en Elsje, ooit een vage schoolkennis van Larie (twee klassen lager dan hij). Zie ook woord en daad. Diana schreef Ik, Diana.

Dienie: voornaam van mevrouw Hoofddoek.

diepvries: van zorg om bederflijke boodschappen verworden tot smoes om onverwijld ergens weg te gaan.

diffen: enkelzijdig prikkelen, opdat de geprikkelde het verschil ervan kan voelen met de ongeprikkelde zijde.

Digitale Snelweg: verkeersweg ten zuiden van Us Net. Zie voorts http://tinyurl.com/qwxzd

Digitale Zandweg: dorpsstraat van Us Net, aldaar verhard, westelijke begrenzing van Spamerica. In Zandweg 2 is het zand aangevuld en vlak gemaakt, en is een met schelpjes geplaveid fietspad afgescheiden van de onverhard gebleven rijweg. Indruk.
De konijnenflat heeft een oneven huisnummer, dus zullen alle panden aan de oostzijde een oneven nummer hebben, en die aan de westzijde een even.

dijk: in de samenhang van Us Net doorgaans een kanaaldijk langs het Televisiekanaal, meestal die aan de noordzijde (straatnaam: "Televisiekanaaldijk (commerciële zijde)"), langs de hoge rimboe en de verre weide, met aan de waterzijde huisje VCR..

Doekje: zie Hoofddoek,mevrouw.

dooie akkertjes: oude aanduiding voor de lage rimboe.

dorp voorbij de camping: zie Eikenrode.

dorpsplein: bijnaam voor de westwaartse verbreding van de Digitale Zandweg, grenzend aan de Baai (met een loswal) en (de hoek om) de Bittenbrug. Verhard, zodat het bruikbaar is als terras voor de kroeg, maar met een zodanige laag aarde en grind, dat tentharingen er geheel in gaan. Het plein in de dorpskern van Eikenrode noemen we kerkplein.

draaischijven: twee hydraulische toestellen in de vloer van de (hoge) poort van Fort Rimboe om grote voorwerpen naar de bovenverdieping te verplaatsen (of terug), en om voertuigen te draaien, een stalling in of uit.

drinken: het prikkelen van vrouwenborsten. In enge zin: zuigen en sabbelen, zoals een zuigeling. In ruime zin: bovendien aaien, kolven en zo. Zie ook melken.

droom-eiland: plekje buiten de gewone tijd en plaats. Eerste bezoek eraan in Droom [geloof, sex].

dropjes: opblaasbare meubels, gemaakt van een kunststof die oogt als zoete drop.

DuckDuckGo: herdershond (border collie, teef) van de herdertjes. Evenals Bing.

duivel, duvel: zie .

top

E

Ed[uard] [Bever] (bijnaam): jongste zoon van de Commandant en Moe, dus een vlegel, broer van Wi[lle]m [Bever] en van de hamsters.

Edwin: levensgezel van Margriet, boer op Aazicht.

Egbert: levensgezel van Monica, schoonzoon en sinds Bakker [geloof, sex] opvolger van de oorspronkelijke bakker.

Eide: modulair bouwsysteem voor gebouwen, beschreven in Shemabof [geloof, sex].

Eikenrode: dorp voorbij de camping, voor het eerst aangeduid in Fietstocht [sex], benoemd in Teun. Het heeft niets te maken met de gelijknamige domeinen op het Internet, en het valt onder een gemeente die anders heet.

Ellen: levensgezellin van Peter, moeder van Nol, speelt mandoline in Our Country.

Els(je): nagekomen dochter van Diana en Mart, zus van Wiesje.

enkeltje: losstaand sexueel hoogtepunt, in tegenstelling tot himalaya.

Ephraďm: leider van een groep mammoetbullen, aangetroffen bij een ingang van de lage rimboe,

eruit: (tussen Larie en Wiesje) zaadlozing buiten de baarmoeder. Tegendeel van sur place.

Esther: zuster en levensgezellin van David. Speelt verschillende rollen in de Hijbezems. Zie ook: jaffa's.

Evelien (Eefje): aanduiding voor zekere leidende mammoet, aangetroffen in de tuin van de konijnenflat.

everest: sexueel hoogtepunt (van een vrouw). Kan dan duiden op een gewoon enkeltje (in tegenstelling tot een himalaya) of op een duizelingwekkend hoogtepunt.

top

F

fahrkunst: middel voor verticale verplaatsing, bestaande uit (bij wijze van spreken) twee helften van een in de lengte doorgezaagde ladder die in tegenfase op en neer bewegen, Je stapt dus heen en weer om op danwel neer te gaan. In Fort Rimboe meervoudig toegepast.

Felix: functie-aanduiding voor de manspersoon die op enig ogenblik Sheila vergezelt. Die kan na het behalen van zijn groot vrijbewijs dienstdoen als haar bodywarmer

fietspad,het: rijwielpad aan de oostzijde van Spamerica, in het zuiden eindigend bij de bakker.

flap kwart: de ene rits van de tentflap helemaal dicht, de andere half. Zowel de toestand als de opening. Als begrip ingevoerd in Winter 2 [geloof].

fles: knijp-fles, later ook knijp-zuigfles, gebruikt voor het schoonspoelen van geslachtsdelen.
“De fles geven”: de fles op een ander gebruiken.

flinterdun: oordeel van Wiesje over de band tussen Bill en Mina, geveld in Bloot 5 [sex], beproefd in Flinterdun 1 [sex], ingetrokken in Flinterdun 2 [sex]. Naar oordeel en "project" wordt herhaaldelijk verwezen.

Foor: stoomkraan van Sans Perail.

Fort Rimboe: huis van Larie, Maaike en Wiesje, aan de noordzijde van de konijnenflat.

Frank: levensgezel van Margriet, bewoner van de bios na de couch potatoes. Sinds Week 52 4 [geloof, sex] bewonen Frank en Margriet de kroeg en baten die uit.

Frans (voluit: François): levensgezel van Cisca. Zie verder onder herdertjes.

Fred: levensgezel van Nelleke, ondernemer in Eikenrode, broer van Bob.
Fred: zoon van de zus van Fred, broer van Bob.

Freek: levensgezel van Ada, boer op veeboerderij Ooikooi.
Freek: vader van Tanja, bouwkundige.

Friet: peniskoker van Larie, toen [sex] zelf gemaakt.

frituur,de: plek op de binnenplaats van Fort Rimboe, ter hoogte van de scheidingswand in de westvleugel, dus tegenover het theezitje.

Frodo: oudste kind van Harry en Irene, broer van Sam en Arwen.

top

G

gaasbank: zitmeubel, beschreven in Corona 1 [geloof, sex].

galerij-kappen: rolluiken die de bestrating (dus niet het binnenperk) van de binnenplaats van Fort Rimboe kunnen overkappen. Voorzien van zonnecellen aan de bovenzijde.

Geert: levensgezel van Herman, schildert, speelt saxofoon in de Hijbezems. Zie ook de boys. - Oorspronkelijke omschrijving: Geert schildert, zoals velen van ons. Hij schildert vooral Herman, naakt voor heidelandschappen. Soms weet hij een doek te verkopen, doorgaans aan een voorbijganger bij Bill, soms door slimme advertenties op het Internet. Daarnaast is hij zeer verdienstelijk op de saxofoon.

Geld,Het: zie Het Geld.

geldwolf: wolf met rode rug (vacht die kan lijken te gloeien), wordt niet door iedereen waargenomen (evenals de Trojaanse paarden). Dient soms als contactpersoon met het Hogere.

geloof (de waarschuwing inzake geloof): In sommige verhalen komen uitingen, opvattingen of gedragingen voor, die strijdig kunnen zijn met wat de lezer ervaart als de enige echte waarheid of geboden, zoals door of namens één of meer opperwezens verkondigd door profeten.

top

gemaal: de lage rimboe watert af op het door Larie Machinetocht genoemde rak dat noordwaarts eindigt bij een electrisch gemaal dat uitslaat op het Televisiekanaal.
 de hoge rimboe watert middels een spui-sluis in de grensdijk af op het door Larie Hoofdvaart genoemde kanaal door de verre weide. Het eindigt bij een gemaal dat uitsluit op het grote kanaal.

Genoeg: zie Ons Genoegen.

Gerben: levensgezel van Jitske, dominee en buurman van Egbert en Monica. Nieuw in Jan 2 [geloof, sex].

Germaans spul: bieren en whisky. Vergelijk Grieks spul.

gevechtskleding: korte rokjes en loshangende topjes. In Via gladiola [geloof, sex] zijn de rokjes en Laries broek vervangen door kilts (wikkelrokjes met klittenbandsluiting) in geel-roze spekkies-motief. In beginsel met niets eronder. In Week 52 3 [geloof, sex] zijn de loshangende topjes en Laries T-shirt vervangen door exemplaren met rondom doorlopende spekkies-opdruk. Met samen één bijbehorend tasje. Malawiel heeft navolgers in gebruiken en in kleding.
De Oudjes nemen gevechtskleding met luipaard-motief.
Noot: in Kind dragen de jaffa's gevechtskleding. Echte. Wellicht hebben wij dáárdoor dat woord in onze woordenschat.

girls,de: in Kapper [sex]: Afra en Wiesje;
 later: Afra en Janneke., vervolgens Afra en Karla. Hun woning, dorpinwaarts naast de konijnenflat, wordt later bekend als de hennenren;
nog later Afra & Karla, Janneke & Thea.

Glück auf: sinds Karla 2 [geloof, sex] naam van Bobs drijvende stoomkraan.

Google: hond van Bill en Mina, uiterlijk een kruising tussen een Mongoolse Herder en een Libanon Retriever. Het is een goedige maar meelevende teef, die is vernoemd naar de zoekmachine. Ze vindt alles, mits de opdracht niet meer dan twee woorden bevat. Volgens Bill is Google een afstammeling van Fido, de naamgever van het Fidonet. Overleden in Himmelhoch betrübt [geloof].

goten: bijnaam voor de "gothic" meiden Nora en Thea, ontstaan ten tijde van Speedy [geloof, sex]. Het is een woordspeling op de volksnaam (volgens Wikipedia zonder "h") en het vrouwlijke lichaamsdeel bij uitstek.

Grada: biologe, ook net wel of net niet bevoegd als arts (dus ook degene aan wie je geestelijke hulp vraagt), levensgezellin van Hans. Dirigeert en zingt in het Slavisch koor. Zie ook de bio's.

grasmat: vlak toilet in de badkamer van Fort Rimboe.

grensdijk(je): scheiding tussen de (niet ontgonnen) hoge rimboe en de (na vervening lage) verre weide. De hoge rimboe watert met een spuisluisje af op de Hoofdvaart.

Griekse goden: bovenmenselijke vrienden sinds Laries lares 1 [geloof], met name Aphrodite. Zie Wikipedia.

Grieks spul: overblijfselen van een grote bestelling drank en hapjes, gedaan in Laries lares 1 [geloof], die op raakt noch bederft. Vergelijk Germaans spul.

groothandel: de winkel in Us Net van Ab en later ook Sophie werd een tijd bevoorraad vanuit een groothandel, ergens westwaarts. Oorspronkelijk over de weg, later over het water. Afval ging mee terug. Later nam Tin Roof de bevoorrading over met Pegasus.

grootzus: Wiesje volgens Elsje. Uitleg: zie kleinzusje.

grote kanaal,het: kanaal dat noord-zuid verloopt, voorbij de verre weide en de lage rimboe.

Guust: sinds Karla [sex] collie van de herders.

Gwen: levensgezellin van Nol, speelt in Our Country.

top

H

Ha-Ru 1: salonboot,afgemeerd in Amsterdam-Noord, woning van Rudy en Hanna. Wiesje noemt het bijbootje ervan "Ha-Ru 1-0".

Ha-Ru 2: bevoorradingsschip, werkschip van Rudy (als opvolger van sleepboot Boxer van Bob). Overgedaan aan Ab(?), en uiteindelijk opgenomen in de vloot van Pierlala.

haasje,de: Larie (in de samenhang van opper- en onderkonijn).

half hormoon: beeldspraak van de prikkeling die Larie minstens nodig heeft om Wiesje te kunnen bestijgen.

Hamsters: van het loonbedrijf te Eikenrode, plaatselijk bekend als "het Leger", de familie-dochters (tweeling). Zussen van de vlegels. Hebben bijnamen uit de Fabeltjeskrant: Myra en Martha.

Han: meneer Han (Li Shi?) en zijn vrouw (volgens Maaike: "Han + Hanna = de Hans") zijn als voorwerpen van voorouder-verering zowel ondood als onsterfelijk. Ze verschijnen soms in Fort Rimboe, maar worden voorgesteld in Droom 2 [geloof, sex]. Ze moeten vierduizend jaar geleden geleefd hebben, in China uiteraard.

handdoek: bescherming van zitmeubels tegen lichaamsvocht. Uitleg [sex].

handkar: Sinds de oprichting van de Hijbezems in Heidefeest 2 hebben Larie en Wiesje evenals Geert en Herman een aloude handkar om muziekinstrumenten en toebehoren binnen Us Net te vervoeren. In beginsel staan die karren in de berging van de kroeg met de spullen erop (voorzover niet in gebruik).

Handy Pandy, kortweg 'Andy: grote speelgoedpanda, oorspronkelijk van Maaike.

hanenren: huis van de boys.

hangmat: in de konijnenflat: hangmat (doek, geen net) voor de open haard in de huiskamer, sinds Schnabbel.

Hanna: levensgezel van Rudy. Zie ook schippertjes.

Hans: bioloog, weet ook veel van geologie, levensgezel van Grada. Zingt in het Slavisch koor, speelt cello en bas in Heideröslein. Zie ook de bio's.

Hansje: sexuele handeling, hier verklaard. Later aangeduid als heksen.

harren net: parallel-wereld of zoiets, toegankelijk vanuit Fort Rimboe. Woordspeling (in het Fries) op "Us Net". Eerst een soort uitbouw aan Fort Rimboe, later een soortnaam. Ook wel "Goesting" (Vlaams woord voor zin of trek), naar het vergelijkbare land waar jouw wil geschiedt in Bommel-verhaal "de Kwanten" van Marten Toonder.
Gangbaar zijn: een fjord en een Grieks eilandje.

Harry: levensgezel van Irene, samen de couch potatoes, vader van Frodo, Sam en Arwen.

Hassan: levensgezel van Aďcha. Zie verder onder herdertjes.

Hector: hond van schaapherder Jan. In Karla [sex] in huis genomen door de (voormalige) herdertjes.

heet,'t: Maaikes aanduiding voor het kleine zwembad na verbouwing tot bijna een caldarium.

heftruck: zie trekker.

heide: zie Spamerica.

Heidefeest: jaarlijks zomerfeest in Us Net. Zie alle verhalen met die titel.

Heideröslein: muziekgroep (genre: klassiek), opgericht in Heidefeest 2, bezetting herzien in Eindelijk 1 [geloof, sex].

heksen: voelen, of een man weldra zal kunnen klaarkomen. (Verwijzing naar "Hans en Grietje", maar dat ging over eten.) Eerder aangeduid als Hansje.

Hendrik Jan: baas van de ongevallentrein van Sans Perail.

Henk: destijds inwoner van Julianaveen. Zie Us Net 2. In Teun genoemd samen met Jopie.

hennenren: in enkelvoud: de woning van de buufs, in meervoud bovendien de woning van de overbuufs (de konijnenflat).

herders,de: zie herdertjes (2).

herdertjes,de:

  1. Frans en Cisca. Ze weiden met hun naamloze hond een kudde schapen op Spamerica aan de zuidzijde van de spoorlijn. Hun schaapskooi en woning staat ten zuidoosten van Us Net. Verwerven in Speedy [geloof, sex] een schapenboerderij in Waterland, verhuizen daarheen, en heten sindsdien ook wel de boertjes. Nemen in Karla [sex] Hector in huis (naast hun naamloze schapenhond). In Verlengde herfst [geloof, sex] verhuizen ze naar de woning die Aart en Yvonne in Us Net vrijmaken (door naar Fort Rimboe te verhuizen). Ouders van de tweeling Wim en Mina..
  2. Hassan en Aďcha. Volgen in Speedy [geloof, sex] Frans en Cisca op. De hond van Hassan en Aďcha heet Ali. In Karla [sex] komen daarbij de collies Guust en Robbedoes. Daarin nemen zij ook de kudde en schaapskooi van Jan over.

Herman: levensgezel van Geert, speelt contrabas in de Hijbezems en opvolgers. Zie ook de boys. - Oorspronkelijke omschrijving: Herman valt in Us Net op door zijn donkere huid en Amerikaanse tongval. Als Geert hem laat gaan, dan is Herman beschikbaar als kapper. Als zodanig neigt hij tot kunstwerken - prachtig om mee te pronken, maar vervelend als je slechts een kort koppie wilt (zoals Wiesje en Larie). Eigenlijk moet je "Herman" op zijn Engels uitspreken, maar omdat "her man" niet past en "hair man" wel, gebruiken we vooral die laatste uitspraak. Hij vindt het prachtig.

Hermes: een Griekse god. Verschijnt ons vaak in een vage blauwe gedaante sinds Dat andere [geloof].

Het Geld: (ook "het Geld"): Leiden en De Vink samen.

heuvel: zij-aanzicht van Fort Rimboe.

Hijbezems,de: muziekgroep (genres: jazz, later ook folklore). Opgericht in Heidefeest 2, in Eindelijk 1 [geloof, sex] gewijzigd en omgenoemd tot "de Hijbezems en Zij", afgekort "HZ". In Eindelijk 3 uitgebreid met Sophie.

Hilda: samen met levensgezel Rajiv eigenaar en uitbater van restaurant Thuis.

himalaya: reeks sexuele hoogtepunten (van een vrouw). Zie ter vergelijking enkeltje en everest.

HM: wijze van vingeren. Zie Droom [geloof, sex].

hoge rimboe: voorheen onze rimboe: het deel van de rimboe ten noorden van het Televisiekanaal.

Hoofddoek,mevrouw "Doekje": overleden tussen Koken en Eindelijk 1 [geloof, sex]. Blijkt later voornaam Dienie gehad te hebben. Hoorde niet bij de regulars van Us Net. Ze zat niet op ons draadloze netwerk, en ze woonde ietwat afzijdig: Televisiekanaaldijk (commerciële zijde) 37. Voor ons werd dat "kanaal 37", en Wiesje had een geweldige binnenkomer met de melding dat wij daar de videorecorder op hebben. Sindsdien woonde mevrouw Hoofddoek op of in "de VCR". - Mevrouw Hoofddoek droeg vroeger altijd een knipmuts, als eega van een aanzienlijk lid van de rechtzinnige stroming binnen de kerkgemeente. Maar spoedig na diens verscheiden was ze uitgetreden, en werd sindsdien slechts waargenomen met een hoofddoek als dracht en soms hoofddoeken voor de verkoop, van strak en zwart tot uitbundig Afrikaans. Het gerucht wil, dat ze getracht heeft de Majesteit diets te maken, dat haar ontwerpen in de vergelijking met andere creaties toch niet bij voorbaat kansloos zouden behoeven te zijn. - Wiesje heeft haar min of meer als oma aangenomen, en hielp haar met boodschappen. Soms ging ik (Larie) mee, in de hoop dat we samen eerder een smoes hebben om aan de warmgehouden koffie, de spraakwaterval in het algemeen en de stichtelijke vermaningen in het bijzonder te ontkomen. Stapten we dan hand in hand bij Bill binnen, dan kregen we vaak een drankje van degenen die zo'n daad van nabuurschap niet meer kunnen opbrengen. Zo'n dag moest niet zonder brunch beginnen...

Hoofddorp: voormalig dorp in de rimboe, waar de voormalige weg langs Veldzicht de Machinetocht kruist.

hoofdlampje: Vast uitrustingsstuk voor velen in Us Net: daar is geen straatverlichting. (Geen mijnwerkerslamp, maar de goedkopere lampen om op het voorhoofd te binden, zoals voor voetgangers en fietsers.)

Hoofdvaart: oost-west kanaal in de verre weide.

Houtstapel: echo van het Woodstock festival, gehouden naast de camping van Kees, beschreven in Eindelijk 2 [sex].

houtwal: min of meer natuurlijke omheining van het erf van de konijnenflat, met in de noordoosthoek een mooie plek voor een zeiltje. Meer...

Hugo: peniskoker-knutselaar, levensgezel van Samantha. Samen bekend als de pijpjes.

huisgrot: huiskamer van Mart en Diana, in de zuid-oostvleugel, na verbouwing. De vloer is dik bezaaid met kussens die rotsblokken voorstellen.

huiskamer: vaak "de huiskamer van Fort Rimboe", en dat is de huiskamer van de noord-westvleugel. Wordt wel vergeleken met een artiestenfoyer in een theater. Die van Malawiel in de gehele noordvleugel speelt een verrassend kleine rol(!). In Huiskamer [geloof, sex] wordt de huiskamer van de noordvleugel alsnog die van het gehele Fort.
Voordien: de huiskamer in de konijnenflat, bijna de gehele benedenverdieping.

huisrimboe: huiskamer van Aart en Yvonne, in de noord-oostvleugel dus. (Denk aan tropische kassen of verblijven in dierentuinen.) Is na een verbouwing feitelijk een ondiep zwembad, met net-niet drijvende vloer-elementen om op te staan of meubels op te plaatsen.

hulpen: voor hulpsinterklaas spelen, met de sexuele lading dat Wiesje, Maaike en Elsje bij elkaar doen (voorzover mogelijk) wat Larie bij hen zou doen.

Hydra (,de): hydraulische kraan van Sans Perail. Zoiets. Groter dan de schepper van Fort Rimboe.

HZ: latere aanduiding voor muziekgroep de Hijbezems.

HZH: meetkundige woordspeling van Sheila, ter aanduiding van de gelegenheidsbezetting van HZ, en beklijfd als aanduiding van Afra en Janneke, David en Esther, Geert en Herman, en Larie en Wiesje.

top

I

Ieniemienie: zie Ina.

In de Wolken: suite van Matras in kantoorvilla Sheila's Lair.

In vijf frames: de tijd die Tex Avery nodig achtte om in een tekenfilm iets te tonen. Mag ik uitgaan van 30 beelden per seconde (huidige Amerikaanse norm), dan is het dus 1/6 seconde. Wellicht ging hij uit van een lagere frequentie, en is het bijvoorbeeld 1/5 seconde. - In Heide 1 is sprake van "binnen één frame", oftewel "met een ruk".

Ina: levensgezellin van Tom, speelt solo- en basgitaar in Rokkenrol.

inca-beek: klein stroompje met gering verhang, dat de flanken van de heuvel bevloeit. Ook toegepast in het dal (heet daar maya-beek) en in het binnenperk.

Indiaas spul: verzameling Indiase muziekinstrumenten, (deels) afkomstig van Berend, door Larie aangekocht in Teun.

Indruk: URL van een bestand met foto's van elders. Laadt als geheel, maar wel ter hoogte van het bedoelde trefwoord

Inge: levensgezellin van Rob, moeder van Claudia. Voorgesteld in Voorstellen.

Internetcafé,het: zie kroeg.

Irene: levensgezellin van Harry, samen de couch potatoes, moeder van Frodo, Sam en Arwen.

Isabel: levensgezellin van Pierre. Speelt piano, soms in Rokkenrol. Woont halverwege tussen de jaffa's en Toos.

top

J

Jaffa: het huis van de jaffa's.

jaffa's,de: bijnaam voor David en Esther. Wonen aan de andere kant van de girls, gezien vanuit de konijnenflat.

Jan: schaapherder, met hond Hector, op Spamerica ten noorden van de spoorlijn. In Jan 1 dood aangetroffen bij zijn schaapskooi..

Janneke: levensgezellin van Afra, verpleegkundige, speelt viool (in Heideröslein) en piano, later slagwerk (soms in de Hijbezems). Zie ook de girls. In Karla [sex] Afra ingewisseld voor Thea.

Jantje: zoon van Egbert en Monica, in Jan 1 dood aangetroffen.

Jean-Luc: West-Vlaming met wie Dennis in de Rocky Mountains is gaan samenwonen. Handyman. Generatie ouder dan Dennis.

Jeroen: fotograaf uit de stad, sinds Week 52 2 [geloof, sex] vaste vriend van Sheila, broer van Tim.

Jessica: levensgezellin van Ruben, samen De Vink. Voorgesteld in Voorstellen.

jeugd,de: in de samenhang van Fort Rimboe vaak: de muesli, Eros, en wellicht Cupido (als toch niet precies Eros), en de VeMa.

Jitske: levensgevellin van Gerben, buurvrouw van Egbert en Monica. Nieuw in Jan 2 [geloof, sex].

jochies,de: Eros en Cupido.

Johann: zoon van Klaus, broer van Manfred.

jongens,de: Dennis en Jean-Luc. Minstens in Muziek 2 zijn deze jongens nog niet in beeld, en gaat het dus om de boys.

Jopie: levensgezel van Cor, oud-inwoonster van Eikenrode, in Teun genoemd samen met Henk.

Jos: levensgezel van Piet Hein. Samen schippers van de "Ha-Ru 2" in "Schuitje varen, wijntje drinken" [sex], eerder naamloze vrienden van de boys. Architect.

Josef: levensgezel van Maria, vader van Sveta. Nieuw in Kind.

Julianaveen: oude naam van Us Net, blijkt in Us Net 2.

top

K

kaleidoscoop: hoe je elkaar steeds weer ontmoet. Uitvoeriger uitgelegd [geloof, sex].

Kameleon: tent van Malawiel. Zie verder tent.

kanaal: in verband met Us Net: zie Televisiekanaal;
in verband met Eikenrode: zie Turfvaart.

kantine: Wiesjes beeld van Laries prostaat. Laries beeld.

Karel: de huidige Commandant van het Leger, levensgezel van Moe, vader van de vlegels en de hamsters.

Karla: nieuwkomer in verhaal Karla [sex], sindsdien levensgezel van Afra, dochter van Achim en Ursula.

kas: urban farming plantenkassen op de eerste verdieping van de noordvleugel van Fort Rimboe. Zelfs rijst en aardappelen, en dan nog voldoende voor de sterfelijken en (als ze niet met tevelen zijn) de westvleugel!

kassa 6 is open: je kunt tot in de baarmoeder kijken.

Katja: denkbeeldig kind ("wat ŕls...") van Larie en Elsje. Indien beslist manlijk: Katjus. Vergelijk Nebula en Stella.

katjes: zie klodderkatjes.

Kees de Jonge: drinkebroer van wijlen Kees de Oude, speelt mondharmonica en gitaar in de Bluesjes, soms slagwerk in de Hijbezems. Maker van allerlei alcoholica, woont schuin tegenover Larie en Wiesje. Liet zich tot voor kort de jonge jenever altijd in de hand liet schenken als ware het een bete pinda's. Zoals velen heeft Kees de Jonge heeft zich laten verleiden tot het maken van een kunstwerk voor Bills kroeg. Nee, eigenlijk heeft hij dat schilderij gemaakt voor een veiling ten behoeve van het kerkje, ter delging van de schulden bij de web host. Veel heeft het niet opgebracht, want Bill had als enige geboden, uit klantenbinding. Het toont een magere grijsaard in een witte overall, bij ons bekend als Uncle Osama, die je op de man af vraagt "Vraag niet wat je geloof voor jou kan doen, maar vraag wat jij voor je geloof kunt doen." Schreef Ik, Kees en Blues. Sinds Karla [sex] levensgezel van Nora.

Kees de Oude: drinkebroer van Kees de Jonge, met een voorkeur voor oude jenever. Diens uitvaart liep uit op een flinke rel, omdat Kees (de Jonge, natuurlijk) de kist te licht vond. Bleek inderdaad, dat de lever bij een chirurg op sterk water stond, in een aangepast aquarium. De lever is mee begraven, Kees (raad eens?) is na zijn straf meer gaan drinken, en de chirurg is al bijna gewend aan de vorm van zijn gebitsprothese. Hij komt soms even een afzakkertje halen. Meestal wordt dat een luidkeelse verzoening met Kees. Het is op straffe van een rondje verboden, Kees te verleiden om de gewraakte armbeweging met minder kracht te herhalen. Zelfs niet van de andere kant.

Kees (van de camping): baas van de camping ten zuiden van de Digitale Snelweg. Speelt rumba blues op de piano.

kerk: godsdienstig (protestants) bouwwerk aan het dorpsplein van Us Net, in gebruik als dorpshuis en plaats voor eenmalige overnachtingen. Meer...
In latere verhalen komt ook de (katholieke) kerk in Eikenrode aan de orde, ondermeer in verband met Sheila.

kerkplein: bijnaam van het plein in de dorpskern van Eikenrode.

Klaas Vaak: werkplaats van Bob, oorspronkelijk een zandschip. Genoemd naar....

Klaus: sloper nabij Berlijn, vader van Johann en Manfred..

kleine,die: Maaike.

kleintje,dat: Elsje.

kleintjes,de: Maaike en Elsje.

kleinzusje: Elsje volgens Wiesje: "kleine zusje" van de leeftijd van een denkbeeldig "kleinkind". A contrario: "grootzus": Wiesje volgens Elsje.

klip: neuken (bijna) zonder voorspel. Tegendeel van zandbank.

klodderkatjes: (afgekort: katjes): Wiesje en Maaike. Naam afgeleid van boekje "de Kladderkatjes" [ISBN 905444911X, 9789054449119]. Aangevuld met Yvonne als Ma Klodder en Aart als Pa Klodder. Vergelijk: konijnen.

klok, ook kompas: houding [sex].

knok-tik-zon: gebaren voor "Liefste, ik wil jou gelukkig hebben.", zoals beschreven in Zalig niksen 3 [geloof, sex].

knuffels: zie voor bijzonderheden [sex].

kompas: zie klok.

konijn: uitdrukking, beschreven in Gezegdes [geloof, sex].

konijnen,de: bijnaam voor Larie en Wiesje, later ook Maaike. De opperkonijn: Wiesje, de onderkonijn: Maaike, de haasje: Larie. Vergelijk: klodderkatjes.

konijnenflat,de: bijnaam voor de woning van Larie en Wiesje, later van Janneke en Thea, Digitale Zandweg 399 te Us Net. Meer...
Noot: "konijnenflat" slaat uitsluitend op het vrijstaande huisje in Us Net, dus niet op de flatwoning in Amsterdam-Noord waar Larie eerst alléén woonde.

Konijnenwet: gedragsregels tussen de konijnen, opgesomd in Schoonouders [sex].

kooikershuisje: huisje in Us Net, in het verlandende noordelijke deel van de Baai. Heeft alleen al in de tijd van onze verhalen verschillende bewoners gehad. Het heeft ook een aanlegsteigertje.

Koppie: peniskoker van Larie, toen [sex] gemaakt door Wiesje.

kortsluiting:
- hele kortsluiting: als beide tepels (spenen) van twee vrouwen elkaar raken (vooral een geil streven),
- halve kortsluiting: als in gesloten stootligging de linkertepel van de ene vrouw de rechtertepel van de andere raakt.

krachtvoer: sperma.

kroeg "het Internetcafé": nering van Bill en (buiten schooltijd) Mina, territorium van hond Google. Maakt op ongeregistreerde bezoekers altijd weer een verpletterende indruk. Iedereen een tablet-computer, en minstens de helft van de gesprekken verloopt digitaal. En in de enkele uren dat Bill het bordje "403" op de deur heeft hangen kan men altijd nog achterom een chat box lenen. - Aanhouding: Zo rond de tijd dat Larie in Us Net kwam wonen had Bill de gelagkamer eens gezellig vol: veel regulars, wat vreemdelingen. Opeens waren er twee marechaussees binnengevallen, en hadden een vreemde vanachter diens tablet-computer weg gesleurd. Het zou een beroepsmilitair geweest zijn, die gepoogd zou hebben om zich te onttrekken aan een gevaarlijke vredesmissie in het verre buitenland. Volgens Bill had diegene zitten kijken naar het gearchiveerde televisieverslag van het vertrek van zijn onderdeel - Uitzending Gemist...
Sinds Week 52 4 [geloof, sex] bewonen Frank en Margriet de kroeg en baten die uit.

kruidenkring: zie Dat Andere [geloof].

kruidentuin: zie moestuin.

kruipruimte: dubbele bodem of scheepsvlak van Fort Rimboe. Het Fort is een betonklomp die drijft op het grondwater.

Kruisvaart: kanaal in de verre weide. Vormt een kruis met de Hoofdvaart.

kuiltjes: innige knuffel [sex].

kutterwaals (waals): onderling taaltje (vooral woordenschat) van Wiesje, Maaike en Elsje.

kuub: zie puzzelkubus.

kwakkie zoeken: in een vrouw zoeken naar mannenzaad. De zoeker behoort die vrouw ook een himalaya te geven.
"kwakkie zoek": zoeken naar een kwakkie dat niet (meer) is waar men zegt het te zoeken. Zie Kwakkie zoek [sex].

kwakjesvat: vrouw slechts als lustobject, zie mede [sex].

kwartet,het: Peter & Ellen en Nol & Gwen uit Our Country.

kwijlen: vaginale voorpret hebben.

top

L

laboratorium,(lab),het: biochemisch werkplaatsje, in "Slok" [geloof, sex] ingericht op de bovenverdieping (omloop) van de noordwest-toren.

lage rimboe: voorheen Veldzicht, dooie akkertjes: het deel van de rimboe ten zuiden van het Televisiekanaal.

lagen: "laag tongzoenen": buitenkant van de baarmoedermond likken.

lammetjesronde: aanduiding van Diana voor een rondrit om de heide, teneinde de logerende schaapherders hun kuddes op stal te kunnen laten bezoeken. Ontstaan in Koken.

Larie (La): webmaster van www.us-net.nl, levensgezel van Wiesje en later ook Maaike, wonend in de konijnenflat. Speelt verschillende rollen in de Hijbezems en soms de Bluesjes. - Oorspronkelijke omschrijving: Ik ben Larie, want wat je zegt ben je zelf, en ik woon op Digitale Zandweg nummer 399 (vanaf de Digitale Snelweg gezien bijna aan het andere uiteinde van Us Net). Ik krijg 's middags zon aan de straatkant. Ik woon er tegenwoordig samen met Wiesje, de dochter van mijn jeugdvriend Mart. We gelden nog steeds als stadse import, maar het vergt steeds meer porties bittenballen voordat men dat zegt. Ook van mij hangt een kunstwerk bij Bill in de gelagkamer: een computer-tekening van een tennisnet tussen twee Friese koeien, met bijschrift "Us Net". Misschien wordt dat het wapenschild van ons dorp. Maar de buren willen hun waardering voor het dorp uiten met vijf koeien. Schreef veel van de verhalen: zie Inhoudsopgave. Mislukt als zeeman (scheepswerktuigkundige), afgestudeerd als jurist, maar inmiddels vooral arbeidsongeschikt.

Laurel & Hardy,de: tegelijk langzaam de blik verplaatsen van het voorwerp van beider aandacht naar elkaar, en dan tegelijk langzaam bevestigend knikken. Over Stan Laurel en Oliver Hardy...

Lawi: de oudjes: Larie en Wiesje.

Lawiel: Larie, Wiesje en Elsje.

Leiden: Philip en Xandra samen.

Leger,het: loonbedrijf in Eikenrode, beschreven in "Gedenken" [geloof, sex]. Rollen: Commandant ("de Ouwe"), Moe, Vlegels, Hamsters. De Basis ligt aan het kanaal.

ligging: beschrijving van Us Net en omgeving. Meer...

Linda: voorgesteld als verkoopster in de boerderijbenodigdhedenwinkel van Fred, levensgezel van diens broer Bob. Blijkt later de beheerder van de supermarkt in Tin Roof.

locofilie, locosexualiteit: aantrekkingskracht van stoomlocomotieven op mannen.

loods: in Us Net: opslagruimte van de winkel van Ab en (later ook) Sophie;
bij het station: werkplaats in een Romney-loods van Sans Perail.

loswal: kade in Us Net, op de grens van dorpsplein en Baai.

Louis: degene die bij Sans Perail formaliteiten regelt.

Louis XIV: stoomsleepboot van Bob. Genoemd naar...

luchtbed: Larie en Wiesje hebben een stevig eenpersoons luchtbed in de badkamer, twee lichte om met een tentje mee te nemen (zelfde set als de herdertjes), en een tweepersoons dat 's zomers in de houtwal ligt.

top

M

M&M: Manon en Marije. Wonen op scheepje "Treets" en in Us Net in het kooikershuisje.

Maaike (Ma): dochter (jongste kind) van Aart en Yvonne, later levensgezel van Larie en Wiesje.

Maaiveld,het: restaurant in kantoorvilla Sheila's Lair.

maanweide: grasveldje op de vliering van Fort Rimboe aan de noordzijde. Onderverdeeld in een oost- en een west-deel.

Machinetocht: vermoedelijke hoofd-afwatering van de zuidelijke rimboe. Eindigt op polder-peil bij het gemaal dat uitslaat op het Televisiekanaal.

Madelon: voorgesteld in Shemabof [geloof, sex]. Lid van het viertal Shemabof.

Malael: Maaike, Larie en Elsje.

Malawi: Maaike, Larie en Wiesje. De konijnen, dus.

Malawiel: Maaike, Larie, Wiesje en Elsje.

Mawiel: Maaike, Wiesje en Elsje.

Malu (Maloo?): ondode Afrikaan, voorgesteld in Droom 2 [geloof, sex].

mammoet: hedendaagse kortharige nazaat van de wolharige mammoet, kleiner dan een herdershond.

man in de stofjas,de: Laries beeld van zijn prostaat [geloof, sex]. Wiesjes beeld. In Aula [sex] krijgt hij een gezicht.

Manfred: zoon van Klaus, broer van Johann. Verkast naar Eikenrode, en wordt daar met zijn Martha een hamster.

manminnaar: iemand die zich lichamelijk aangetrokken voelt tot mannen, ongeacht de eigen kunne. Overlapt met vrouwminnaar.

Manon: minder dikke levensgezel van Marije, samen M&M.

Margriet: levensgezel van Edwin, boerin op Aazicht.
Margriet: levensgezel van Frank, bewoner van de bios na de couch potatoes. Sinds Week 52 4 [geloof, sex] bewonen Frank en Margriet de kroeg en baten die uit.

Maria: levensgezel van Josef, moeder van Sveta. Nieuw in Kind.

Marie: komt als vrouw van Bob in Eindelijk 1 [geloof, sex] wonen in VCR, het voormalige huisje van mevrouw Hoofddoek.

Marije: dikkere levensgezel van Manon, samen M&M.

Mart: schrijver, levensgezel van Diana, vader van Wiesje en Elsje, schoolvriend van Larie. Zie ook woord en beeld.

Martha [Hamster] (bijnaam): dochter (tweeling) van de Commandant en Moe, dus een hamster. Zus van Myra en van de vlegels. Krijgt in "Als een trein" [geloof] verkering met Manfred.

matje: een "kapsel"van schaamhaar: zo kort geschoren, dat het niet binnen korte tijd als stoppels gaat prikken, maar steeds aaibaar is.

Matras: bijnaam van een sexwerkster, beschermelinge van Sheila. "Zeg maar Gonnie."

maya-beek: klein stroompje met gering verhang, dat de flanken van het dal bevloeit. Ook toegepast op de flanken van de heuvel (heet daar inca-beek) en in het binnenperk.:

melken: verwaterd(!) van kolven tot liefkozen van vrouwenborsten. Zie ook drinken.

met de stoptrein: bij het vrijen op alle tussengelegen plekjes stoppen.

Mevrouw Hoofddoek: zie Hoofddoek,mevrouw.

Middendorp: voormalig dorp in de verre weide, op de kruising van Hoofd- en Kruisvaart.

mieren: in "Schoonmaak [sex]" ontstaat een fantasie over afgerichte mieren bij Larie en Wiesje in de konijnenflat. Ze zouden minstens kunnen schoonmaken en pantoffels apporteren.

Mietje: bijnaam van een boer (hydrocultuur en asperges) in Eikenrode, levensgezel van Nana. Beschreven in Week 52 4 [geloof, sex].

Mila: kraanmachiniste uit de Speeltuin.

Mina: enige leerkracht van school "Wiki Wiki". Bijgenaamd "Stil nou!", in de wandeling MSN. Maar veel tijd om te wandelen heeft ze niet, want ze helpt graag haar Bill in de kroeg - waar ze elkaar ook hebben leren kennen. Speelt viool in Our Country (en oorspronkelijk in Heideröslein). Schreef Ik, Mina, het Begin en Flinterdun 1 [sex].
In Week 52 4 [geloof, sex] hebben Bill en Mina zich teruggetrokken in de bios.
Mina (ook wel: Mientje): samen met Wim de tweeling.

Mo: toy boy van de boys en van Mila.

modeshow: sexueel opwindend podium-optreden van Sheila met anderen (bijvoorbeeld Dennis of Larie en Wiesje), te boeken tijdens haar universitaire studie. Uitgelegd in "de Jeugd tegenwoordig 3 [geloof, sex]".
Een modeshow is een optreden binnen andermans evenement, een (wat Sheila zelf noemt) project is een zelfstandig evenement van haarzelf.

Moeder Overste ("Moe"): van het loonbedrijf te Eikenrode, plaatselijk bekend als "het Leger", de familie-moeder.

moestuin: omhaagde kruiden- en moestuin aan de oostzijde van de heuvel, bedolven onder de aanbouw (met dal en wijngaard).

mokkel van Larie: Kees de Jonge bedoelt Wiesje.

molen: windmolen in Eikenrode, beschreven in Gedenken [geloof, sex]. In gebruik als maal-molen bij Wim, als administratiekantoor (bijnamen "de molen" en "Zus en zo") bij Zus, en als woning bij hen samen.

Monica: levensgezellin van Egbert, dochter en sinds Bakker [geloof, sex] opvolgster van de oorspronkelijke bakker.

muesli, müsli: de negen Muzen van Apollo in de gedaanten van puberende meisjes.

muntthee: zie nane.

My Blue Heaven (volgens Kees: "My Blues Heaven"): bijnaam van Teun voor het huis van Kees en dan ook Nora.

Myra [Hamster] (bijnaam): dochter (tweeling) van de Commandant en Moe, dus een hamster. Zus van Martha en van de vlegels. Krijgt in "Als een trein" [geloof] verkering met Johann.

top

N

nachtmerrie: zie Trojaanse paarden.

Nana: bijnaam van een boerin in Eikenrode, levensgezel van Mietje. Beschreven in Week 52 4 [geloof, sex].

nane: (thee van) munt (spearmint?), zoals in Marokko en Turkije gedronken. Ook al zeggen we "pepermuntthee".

nasi-pak: soort jogging-pak van flanel of zo, bedrukt met een patroon dat aan nasi goreng herinnert. Door Yvonne gemaakt voor Malawiel.

natuurvriendenhuis: Ton en Saar drijven een natuurvriendenhuis aan de Digitale Zandweg, een eind benoorden de Speeltuin, Aan de overzijde hebben ze een kampeerterrein.

Nebula: denkbeeldig kind ("wat ŕls...") van Larie en Wiesje. Indien beslist manlijk: Nebulus. Vergelijk Stella en Katja.

Nelleke: levensgezel van Fred, notaris te Eikenrode. Benoemd in Teun, maar al opgevoerd in Eindelijk 2.
Nellekes gang (als tegenhanger van Sheila's gang: de mensen van Tin Roof.

NeStKa: de denkbeeldige kinderen van Larie bij Wiesje, Maaike en Elsje: Nebula, Stella en Katja.

netwerk: Us Net heeft een draadloos netwerk. De bijzonderheden veranderen met de tijd. Bovendien houden we die vaag. Oplettende lezers bespeuren alvast het streamen van muziek, het delen van foto's en het uitwisselen van berichten. In Koken is bovendien sprake van nieuwsgroepen.

neuken met een grote N: flop na een veelbelovend begin. Uitleg [geloof, sex].

neusbeffen (neuzen): zie befneuzen.

neven,de: Bob en Fred, zonen van de zuster van Bob en Fred,

nietkees: aanduiding van Bill en Mina voor gasten die drank van landelijke merken willen, zonder zelfs maar een product van Kees de Jonge te willen proeven. Genoemd in Koken.

Nol: zoon van Peter en Ellen, levensgezel van Gwen, speelt dobro in Our Country. Niet te verwarren met de zandheuveltjes op de heide.

noordoosttoren: noordoostelijke hoek van Fort Rimboe, gemeenschappelijke ruimte van Malawiel en schoonouders.

noordwesttoren: noordwestelijke hoek van Fort Rimboe, gemeenschappelijke ruimte van Malawiel en westvleugel.

noord-oostvleugel: noordelijke helft van de oostvleugel van Fort Rimboe, bewoond door Aart en Yvonne.

noordvleugel: de noordvleugel van Fort Rimboe, bewoond door Malawiel (Maaike, Larie, Wiesje en Elsje).

noord-westvleugel: noordelijke helft van de westvleugel van Fort Rimboe, pied ŕ terre van de Olympische goden.

Nora: levensgezellin van Thea, speelt toetsen in Steel Strings, bedenkt kruiswoordpuzzels, breit en borduurt. Zie ook Goten. In Karla [sex] ingetrokken bij Kees de Jonge.

NOV: [uitspraak: "nof"] Maaikes afkorting van "noord- en oostvleugel" (van Fort Rimboe). Kan op gebouw en bewoners slaan.

top

O

ochtendritueel: de eerste bezigheden (vooral vrijen) van Larie en Wiesje na het ontwaken. Het woord duikt voor het eerst op in Schoonmaak [sex], de inhoud blijke uit de eerste alinea's van Zalig niksen 1 [sex]. Opnieuw uitgelegd in Ritueel [sex].
In Week 52 4 [geloof, sex] wordt verwezen naar de ochtendkoffie bij Tin Roof in het Praathuis, zoals beschreven in Shemabof [geloof, sex].

offer: in veel verhalen is sprake van "offertjes", doorgaans bestaande uit Grieks spul, en ietwat terzijde neergezet. Die zijn bedoeld als blijk van welkom jegens het Hogere. Het aldus offeren is niet beperkt gebleven tot Larie en Wiesje.

"onder ons" dag: dag waarop Wiesje en Diana onder vier ogen willen zijn, zonder Larie en Mart.

Onder Tussen: bar in kantoorvilla Sheila's Lair.

onderkonijn,de: Maaike. (Konijnen zijn beslist niet onzijdig.)

Ons: zie Ons Genoegen.

Ons Genoegen: loods van het Leger aan het grote kanaal. In Eikenrode bekend als "Genoeg", bij het Leger zelf als "Ons".

onze rimboe (later: hoge rimboe): noordelijk deel van de rimboe, slechts bezocht door Larie en Wiesje. Indruk.

Ooikooi: veeboerderij van Freek en Ada te Eikenrode. Wellicht vernoemd naar een dorp in Bommel-verhaal "het Boze oog".

oostvleugel: de oostvleugel van Fort Rimboe, onderverdeeld in een noordelijke en een zuidelijke helft.

oost-zuidvleugel: in Fort Rimboe samen met de zuidoost-toren een werkplaats (vooral voor Aart en Diana) en (ook op de bovenverdieping, middels de draaischijven) stalling.

opgooien: vrouw ligt onder, maar rijdt de man af door hem steeds vanuit haar onderlijf omhoog te stoten.

oplaadtijd: (kortste) tijd tussen twee zaadlozingen.

opperkonijn,de: Wiesje. Indien meervoud: Wiesje en Larie. (Konijnen zijn beslist niet onzijdig.) In Huiskamer [geloof, sex] krijgt het woord een lading in de richting van "sexueel actiefste".

opvoeren: Apollo heeft Larie zodanig veranderd ("geopereerd"), dat hij zo vaak een stijve krijgen kan als Wiesje, Maaike en Elsje dat willen. Het is geen potentie-verhoging. - "Opvoeren" is beeldspraak uit de werktuigbouw, bekend van bromfietsen.

oudjes,de: Lawi: Larie en Wiesje (tenzij uit de samenhang anders blijkt).
Oudjes,de: de schoonouders als muziekgroep.

Our Country: muziekgroep, genre: bluegrass. Opgericht in Heidefeest 2, besproken in Schoonmaak [sex].

ouwe bok,de: Larie.

Overbuufs: Janneke en Thea. (Bijnaam ontstaan toen die diagonaal aan de andere kant van Us Net woonden.)

overweg: waar de Digitale Zandweg de spoorlijn kruist, bij station en watertoren.

OVN [uitspraak: "oven"]: Maaikes afkorting van oostvleugel-noord, dus van haar ouders of dier woning.

top

P

P2: verbeterde uitgave van Pegasus, beschreven in Shemabof [geloof, sex].

patronaatsgebouw: dorpshuis tegenover de kerk van Eikenrode, beschreven in December in Eikenrode [geloof, sex].

PDA: Personal Digital Assistant. (Dit lemma heb ik in 2022 toegevoegd... Tegenwoordig gebruikt iedereen een smartphone als PDA.)

pedaalemmer (ped): afvalzakje in het tasje.

Pedro: zoon van Kees van de camping en Claudia.

peeskamer: ruimte voor afzondering in de kroeg, beschreven in Tablet 2 [sex].

Pegasus: drone (vliegend of hoverend), beschreven in Pegasus. Verbeterde uitgave: P2.

pepermuntthee: bedoeld is nane, waarschijnlijk dus van spearmint.

perkbal: variant op volleybal op de binnenplaats van Fort Rimboe.

perron: de "stoep" rondom een zwembad. In de slaapkamer van Malawiel in het souterrain van Fort Rimboe is het perron van dat zwembad een referentie.

Peter: levensgezel van Ellen, vader van Nol, speelt contrabas in Our Country.

Philip: levensgezel van Xandra, samen aangeduid als Leiden. Voorgesteld in Voorstellen.

pick-up: Herman heeft een oude Amerikaanse pick-up truck, zoiets als deze, maar dan veel ouder. Diana koopt een nieuwere Europese. Uiteraard hebben méér mensen in onze verhalen zo'n auto.

Pierlala: zie Stichting Pyroscaphe.

Pierre: levensgezel van Isabel, speelt slagwerk in Rokkenrol.

Piet Hein: levensgezel van Jos. Samen schippers van de "Ha-Ru 2" in "Schuitje varen, wijntje drinken" [sex], eerder naamloze vrienden van de boys.

pijpjes,de: Hugo en Samantha.

pitstop:
- pitstop-uit (kortweg: pitstop): met gezamenlijke inzet zo snel mogelijk allen ontkleden,
- pitstop-aan: met gezamenlijke inzet zo snel mogelijk allen aankleden.

plantenkas: zie kas.

plasgootje: hulpmiddel (in twee uitvoeringen) om vrouwen te laten plassen zonder bijvoorbeeld een overall uit te trekken. Beschreven in Week 52 4 [geloof, sex].

plasplank: plank met gat (zoals bij een plee of stilletje) om over de toiletpot te leggen, voor beter zicht van toeschouwers.

poel: lievelingsplek van Larie en Wiesje, diep in onze rimboe.

polsen: met steeds meer vingers bij een vrouw naar binnen gaan. Van "rek-oefening" tot genot.

pompkamer: kwart-piramide-vormige ruimte onder het strandje, houdende waterpompen en andere apparatuur.

poort: toegangspoort tot de binnenplaats van Fort Rimboe, in het midden van de zuidvleugel.

Praathuis,het: glazen aanbouw met ontmoetingsruimte aan het gebouw van Tin Roof.

Print-Inn: drukkerij in Eikenrode.

project: in samenhang met Sheila: zie modeshow.

provinciale weg: oost-west weg die in Eikenrode het verlengde van de Digitale Zandweg kruist. Loopt oostwaarts naar de stad. Is in verval geraakt door de komst van de ongeveer evenwijdig lopende Digitale Snelweg.

puzzelkubus: kunstzinnig klimrek, opgebouwd uit ongelijke delen, gemaakt van drop.

top

Q R

raga berendesi: uitdrukking zonder vaste betekenis, ontstaan in Schnabbel 2.

Rajiv: samen met levensgezel Hilda eigenaar en uitbater van restaurant Thuis.

raken: vingeren, maar slechts bij uitzondering dieper dan de buitenkant van de baarmoedermond.

rijpen als bananen op een fruitschaal: zich snel ontwikkelen.

rimboe: de verwilderde gronden ten westen van de Digitale Zandweg, te verdelen in de lage rimboe (oudere aanduidingen: Veldzicht, dooie akkertjes) ten zuiden en de hoge rimboe (oudere aanduiding: onze rimboe ten noorden van het Televisiekanaal.

rituelen: Malawiel (en deelverzamelingen) heeft rituelen. Enkele zijn al onder eigen naam in dit register opgenomen. Bij het verminkt worden van dit register in 2022 is verloren gegaan, wat het uitkleedritueel zou inhouden.
Van het uitkleedritueel bestaan minstens drie uitvoeringen: jezelf zo snel mogelijk ontdoen van alle lichaamsbedekking, een striptease uitvoeren, en je teder door een ander laten ontdoen van alle lichaamsbedekking.

Rob: levensgezel van Inge, vader van Claudia. Voorgesteld in Voorstellen.
Rob: vorige boer van Ooikooi, vader van Ada.

Robbedoes: sinds Karla [sex] collie van de herders.

Rode Eiken,de: wegrestaurant langs de Digitale Snelweg, nabij Eikenrode. Samen met een dienstverlenend zusterbedrijf ver-uit de grootste klant van Tin Roof. Genoemd in Barbecue. Is in Lorit [geloof, sex] ook een motel.

Rokkenrol: rock & rollband, opgericht in Heidefeest 2, benoemd en voorgesteld in Eindelijk 3.

rolbaan: tapis roulant tussen de begane frond van de noordoost-toren van Fort Rimboe en het souterrain van de noordvleugel.

Rosa Lynxenburg: lynx, woonachtig in een hol aan de westzijde van de heuvel.

Ruben: levensgezel van Jessica, samen De Vink. Voorgesteld in Voorstellen.

Rudy: bijnaam Speedy, levensgezel van Hanna, opvolger van Bob als schipper van de bevoorradingsboot. Zie ook schippertjes.

rugzak: Voor de fijnproever: Larie en Wiesje hebben samen een grote en een kleine rugzak. Terugkerende inhouden zijn "chocola en pleisters" en "berekend op logeren en verdwalen".

top

S

S3: aanduiding dat schoeisel aan zekere veiligheidsnormen voldoet.

Saar: levensgezellin van Ton, drijft met hem natuurvriendenhuis en camping ten noorden van de Speeltuin.

Sam: tweede kind van Harry en Irene, broer van Frodo en Arwen.

Samantha (Sammy): cultureel antropologe, peniskoker-deskundige, levensgezellin van Hugo. Samen bekend als de pijpjes.

Sans Perail: groep treinliefhebbers die zich met hun museumstukken vestigt in het station. (Naam is woordspeling op "Sans Pareil", naam van een vroege stoomlocomotief.) De vrouwen van deze mannen kraken de Speeltuin, vlakbij.

Scammell Scarab: driewielige oplegger-trekker uit Engeland, rijvaardig museumstuk van het kwartet.

schaakspel: de boys hebben een homo-erotisch schaakspel, met de koningen gevormd naar henzelf. In Schoonmaak [sex] ontstaat een in beperkte kring bekende uitdrukking: "Ik leg mijn koning" voor "Daartegen kan ik niet op".

schaapskooi: (eerste ons bekende) woning (met aangebouwde stal) van de herdertjes, een eind ten zuidoosten van Us Net. Later overgegaan op de herders, nog later gesloopt.
Ten noordoosten van Us Net stonden de gescheiden stal en woning van schaapherder Jan.

scheidingswand: In Fort Rimboe zijn de oost- en de westvleugel in helften gedeeld (bij theezitje en frituur).

schelpjes: het fietspad op de Digitale Zandweg sinds Zandweg 2.

schepper: electrische mini-graafmachine (op rupsbandjes, met ook hoogwerker-bakje), in Fort Rimboe aangeschaft in Herfstkleuren [geloof, sex]. Kleiner dan de Hydra (op luchtbanden).

schijn(kroost),'t: niet-werkelijke maar tastbare gedaanten van Nebula, Stella, Stellus en Katja. Voorgesteld in December in Eikenrode [geloof, sex].

schildpadden: in Eindelijk 1 [geloof, sex] verschijnen bovennatuurlijke schildpadjes, "agents".

schippertjes: bijnaam voor Rudy en Hanna sinds Speedy [geloof, sex].

school: basisschool "Wiki Wiki" van juf Mina in gebouwtje de Blokhut.

schoonouders: verzamelnaam van Larie voor bout en moer (Aart en Yvonne) en woord en beeld (Mart en Diana).

schootzitters: groep stellen die uniforme kleding ging maken en dragen: de boys, girls, jaffa's, konijnen, woord & beeld, Aart & Yvonne, Bill & Mina. En uiteraard zitten schootzitters graag bij elkaar op schoot, zelfs in gezelschap.

schroefjes en moertjes: zie boutjes en moertjes.

schuine fietspad,het: fietspad dat ongeveer westnoordwest - oostzuidoost de Digitale Zandweg (een kilometer ten noorden van de Speeltuin) verbindt met het fietspad (bij de spoorwegovergang), ontdekt in Fietstocht [sex].

schuine ven,het: ven bij het schuine fietspad.

Sesamstraat: aanduiding voor Tom en Ina samen ("Tommie en Ieniemienie"), maar uiteraard een verwijzing naar de televisieserie.

sex (de waarschuwing inzake sex): In sommige verhalen komt uitdrukkelijke sex voor.

top

Sheila: dochter (eerste kind) van Aart en Yvonne. Krijgt in Week 52 2 [geloof, sex] een vaste verhouding met Jeroen. Schreef ondermeer Speeltuin 2.

Sheila's gang (Engelse uitspraak): de jongens en de neven.

Sheila's Lair: eerst de bijnaam van Sheila's kamer bovenin studentenhuis de Apenrots, later de naam van haar kantoorvilla in de stad.

Sheila-logica: redenering die ten gunste van een ander zou zijn, maar in ieder geval ten gunste van de spreker (Sheila) is. Begrip uit Bakker [sex].

Shemabof: het viertal bestaande uit Sheila, Madelon, Bob en Fred. Met het verschijnen van Madelon ontstaan en beschreven in Shemabof [geloof, sex].

sinten: Sinterklaas spelen, het begrip waarvan hulpen eigenlijk afgeleid is. Het betekent dus: wat Larie zelf sexueel doet bij Wiesje, Maaike en Elsje - en dat is ruimer dan sur place! Het begrip wordt ook wel overeenkomstig gebruikt bij anderen.

Sisyphus: stoombaggermolen van Bob. Genoemd naar....

sjes: kort voor "zusjes": Wiesje en Elsje. Uitspraak: rijmt op "dus". In Cartoons [sex] komt al het enkelvoud voor.

SJiT: handelsnaam (of zo) voor het videografisch samenwerkingsverband van Sheila, Jeroen, Tim en Tanja.

slaapkamer: in oudere verhalen die op de bovenverdieping (zolderverdieping) van de konijnenflat, later de bedkamer in Fort Rimboe.

slaaprijtuig: Sans Perail bezit een heus slaaprijtuig. Het rijdt niet mee in de gewone ritjes, maar huisvest de vrijwilligers van station en speeltuin als die moeten overnachten.

Slavisch koor: Grada en Hans hebben met anderen een Slavisch koor, waarvan geen buitenstaander de naam kan onthouden. Wčl de mooie klank!

slok,de: voorbehoedmiddel in vloeibare vorm (ter onderscheiding van de pil), ontwikkeld in Slok [geloof, sex]. Gebruiksters heten dan slokkers of pillers.

slot: sexuele handeling van Larie, hier verklaard.

slurpen: tegendeel van samentrekken van de baarmoeder. Gave van Maaike, later ook van Elsje.

Sophie: levensgezellin van Albert sinds Eindelijk 3. Speelt sindsdien slagwerk in de Hijbezems.

souterrain: Fort Rimboe heeft onder het gehele oppervlak van vleugels, torens en binnenplaats een souterrain. Het wordt grotendeels ingenomen door het zwembad met perron rondom, en onder de noordvleugel vooral door bedkamer en badkamer.

Spamerica: heidegebied, begrensd door de Digitale Zandweg in het westen, de Digitale Snelweg in het zuiden, het fietspad in het oosten, een bosrand in het noorden. De heide groeit op hoogveen, dat zelf op laagveen en zand rust. Indruk.

SP, ook SP & SP: Sans Perail en Stichting Pyroscaphe samen.

Speedy: bijnaam van Rudy, ontleend aan Speedy Gonzales.

Speeltuin,de: uitspanning (boerderij met speeltuin) aan de Digitale Zandweg, net ten noorden van het station. Gekraakt door de vrouwen van de mannen van Sans Perail.

spoorbrug: brug over het grote kanaal, geopend voor de scheepvaart tenzij er (hoogst zelden) een trein overheen moet. Westelijke uiteinde van de lijn die Sans Perail doorgaans berijdt. Bij het oostelijke bruggenhoofd bevindt zich een keerdriehoek met loswal, zodanig, dat stoomlocomotieven desgewenst vanaf een schip in dat kanaal gebunkerd kunnen worden.

spoorlijn: spoorweg die Spamerica ongeveer in een noordelijke en een zuidelijke helft verdeelt. Wel aan weerszijden aangesloten op het hoofdnet, maar officieel niet in gebruik.

stad,de: de stad ten oosten van Us Net. Houden we bewust vaag.

station: stationsgebouw en klein emplacement (dat later door Sans Perail deels overkapt is tot loods) aan de kruising van spoorlijn en Digitale Zandweg. Vroeger was het een radiostation, waar de Bonte Dinsdagavondtrein stopte.

Steel Strings: hard rock (of toch heavy metal) muziekgroep, opgericht in Heidefeest 2, voorgesteld in Eindelijk 3.

Stella: aanduiding voor zekere leidende mammoet, aangetroffen nabij de loods van Ab en Sophie;
Stella: denkbeeldig kind ("wat ŕls...") van Larie en Maaike. Indien beslist manlijk: Stellus. Vergelijk Nebula en Katja.

Stichting Pyroscaphe: stichting waarin de vloot van Bob werd ondergebracht.

stokjes: uitdrukking, beschreven in Gezegdes [geloof, sex].

Stoomwezen:
- (met hoofdletter) voormalige overheidsdienst;
- (met kleine letter) Laries aanduiding voor Aarts locomobiel.

stoptrein, met de: zie: met de stoptrein.

stootligging:
- gesloten (de standaardvorm): van elke vrouw een been over die van de man, en die benen vonden elkaar dan ergens boven de zijne. Met net wel of net niet aan weerszijden een flapje tegen zijn heupen, en twee borsten tegen elke van hem, en van weerszijden een arm over hem heen,
- open: afgerold van gesloten.

strandje: ondiep deel van het zwembad. In de samenhang van de huisrimboe een zandstrandje dáárin.

sur place: (tussen Larie en Wiesje) "te bestemder plaatse": zaadlozing in de baarmoeder. Tegendeel van eruit.

Sveta: dochter van Josef en Maria. Nieuw in Kind.

Sylvie: samen met Alice het zijspan. Voorgesteld in Meer muesli [geloof, sex].

top

T

takel: in Fort Rimboe (na een verbouwing) een hijswerktuig met paternoster in een trapgat.

tandwielen: twee vrouwen op elkaar, de borsten om en om.

Tanja: levensgezel van Tim, dochter van Freek.

tante Bep: zus van Geert, in de Jordaan.

tasje: sobere kunstlederen sporran met schouderriem, behorend bij de gevechtskleding.

teddybeertjes: zie beertjes.

Televisiekanaal: ooit de rechtstreekse verbinding van Us Net met Hilversum. Oude naam: Julianaveensche Vaart. De kolken en poelen langs de loop getuigen van een nog ouder verleden als de bochtige Zeg 'ns Aa. Toen Nederland Een was. Het kanaal ligt ingeklemd tussen twee dijken. Blijkens roestige straatnaambordjes heetten de straten over die dijken Televisiekanaaldijk (commerciële zijde) en Televisiekanaaldijk (publieke zijde). Mevouw Hoofddoek woonde op de Televisiekanaaldijk (commerciële zijde), nummer 37. De kleine verbreding aan het oostelijke einde, bij het dorpsplein van Us Net, wordt de Baai genoemd. Indruk.

tent: zie Week 52 3 [geloof, sex] voor het maken van de vierpersoons tent. Zie ook Kameleon. (Het tentje van Larie en Wiesje was gekocht.)

Teun: speelt gitaar in de Bluesjes. Waarschijnlijk de oudste inwoner van Us Net.

Thea: levensgezellin van Nora, speelt basgitaar in Steel Strings, doet aan 3D Modeling. Zie ook Goten. In Karla [sex] Nora ingewisseld voor Janneke.

theezitje: plek op de binnenplaats van Fort Rimboe, ter hoogte van de scheidingswand in de oostvleugel, dus tegenover de frituur.

Thor,steen van: plaats in onze rimboe, genoemd naar de Germaanse god Thor.

Thuis: restaurant in Eikenrode, van Rajiv en Hilda. Beschreven in Barbecue.

Thomas (Tom): vriend van Angela, gewezen bankier. Niet te verwarren met Tom. Voorgesteld in Dagen erna [sex].

Tiger on the tiles: documentaire uit 1988 van Desmond Morris voor BBC1 over huiskatten. Die zijn tweeslachtig: zowel "tiger on the tiles" als "the kitten that never grew up". Larie herkent deze tweeslachtigheid in Wiesje.

Tim: broer van Jeroen, levensgezel van Tanja.

Tin Roof: bedrijfspand van Bob, Fred, Linda en Nelleke in Eikenrode. Beschreven in Barbecue. Ook de groepsaanduiding van deze vier mensen.

toeter (van Larie): zie wind controller.

Tom: levensgezel van Ina, speelt solo- en basgitaar in Rokkenrol. Niet te verwarren met Thomas.

Tommie: zie Tom.

Ton: levensgezel van Saar, drijft met haar het natuurvriendenhuis en de tegenoverliggende camping ten noorden van de Speeltuin.

Toos: speelt piano en (in Heideröslein) viool en altviool, woont ergens tussen jaffa's en Bittenbeek, krijgt verhouding met Kees de Jonge.

Topjes,de: Malawiel als muziekgroep, begonnen in Sheila's verjaardag [geloof, sex].

Toppie: (afgeleid van Christoph): de snikkel van Larie.

tractor: zie trekker.

trapgat: in Fort Rimboe (na een verbouwing) een verticale koker van bovenverdieping tot souterrain, houdende een fahrkunst en een takel (maar geen trap). Aangebracht te weerszijden van de scheidingswanden.

Treets: scheepje van M&M.

trekker: Soms is een beetje dollen met woorden wel leuk. (1) Over de Digitale Zandweg trekken mensen voorbij. Dat zijn dus trekkers. (2) Albert en Bob hebben landbouwtractoren. Ook trekkers. Deze tractoren hebben een hefvork achterop, en ogen dus ongeveer zo.

trima kasi: Laries verbastering van Maleis “terima kasih, [banyak]”:: "hartelijk dank, [meneer]".

Tripel Kees: Tripel gebrouwen door Kees de Jonge.

Trojaanse paarden: in Spamerica bevinden zich Trojaanse paarden. Ze worden niet door iedereen waargenomen. Ze verenigen eigenschappen van gewone paarden, belegeringswerktuigen en foute computersoftware. In de Oudheid had men kannen in de vorm van dieren waaronder (slanke) paarden. Op een reliëf staan ze afgebeeld als meer dan manshoog, met wielen. Onze paarden hebben echter geen wielen. Indruk. - Totdusver keren er zes terug in onze verhalen: het veulen uit Paard, diens moeder de nachtmerrie, diens vader (de grote hengst), en later ook de merrie van het veulen en dier ouders. Er zit een continuity error inzake de Trojans in onze verhalen. Zoek zelf een verklaring!

Turfvaart: kanaal van Eikenrode zuidwaarts, langs het verlengde van de Digitale Zandweg. In Eikenrode bekend als "het kanaal".

tweeling: Wim en Mina, kinderen van de herdertjes.

top

U

uit de knoop halen: ineengekruld flapje openen.

UN: Geert, Herman, Mila en Mo. "UN" is de afkorting van United Nations, gebruikt om hun verschillen aan te geven, maar ook een woordspeling op "Us" in Us Net.

uniform: eenvormige kledij, in beginsel in pastelkleuren, van de schootzitters, zie Kleding [sex].

Ursula: levensgezellin van Achim, moeder van Karla.

Us Net: de plaats waar de meeste verhalen zich afspelen. Vroeger Julianaveen geheten. Geldende toestand...
Larie heeft een wapen ontworpen: een tennisnet tussen twee Friese koeien.

top

V

VCR: bijnaam voor Televisiekanaaldijk (commerciële zijde) 37, de woning van eerst mevrouw Hoofddoek, later Bob en Marie, later Sheila.

Veldzicht: zuidelijk deel van de rimboe. Genoemd naar de boerderij die haar naam leende aan Veldzicht. Indruk.

VeMa: ondode Vestaalse Maagden, bij hun eerste voorkomen in Fort Rimboe te verdelen in drie van de nominale toetredingsleeftijd (6..10 jaar) en drie van tegen de 30 (zie XM). In December in Eikenrode [geloof, sex] hebben die drie jongste de bijnamen Iv, Vé en Vi (ongeveer de Romeinse cijfers 4, 5, en 6).

ven: poeltje op het laagste punt van het dal in Fort Rimboe, met toe- en afvoer naar de maya-beek.

verkleedkist: de denkbeeldige bergplaats van gedaanten en kleding voor onsterfelijken en ondoden.

verre poel: poel in onze rimboe, nabij de verre weide, ontdekt in Speedy [geloof, sex].

verre weide: polder met voormalig akkerland voorbij onze rimboe, ontdekt in Nat en Droog, bezocht in Speedy [geloof, sex].

veulen: zie Trojaanse paarden.

viaduct: het bouwwerk waarmee de Digitale Snelweg over de Digitale Zandweg en een slootje heen geleid wordt. De onderdoorgang staat in een kwade reuk, letterlijk en figuurlijk. Aan noord- en zuidzijde van het viaduct is een op- en afrit voor hulpdiensten. (De onderdoorgang iets meer naar het oosten is onbenoemd.)

vingen: eventjes met een vinger bij een vrouw naar binnen, als liefkozing. (Het werkwoord waarvan "vingeren" het frequentativum zijn zou.)

Vink,De: zie De Vink.

visioen: Wiesjes visioen is hier [geloof, sex] beschreven.

vleermuizengrot: eierstok, in een zienswijze van Wiesje.

Vlegels: van het loonbedrijf te Eikenrode, plaatselijk bekend als "het Leger", de familie-zonen. Hebben bijnamen uit de Fabeltjeskrant: Wi[lle]m en Ed[uard] [Bever]. Broers van de hamsters.

vliering: ruimte tussen de bovenverdieping van Fort Rimboe en een dak dat van aansluiten oploopt tot een meter erboven aan de binnenplaats. Op dat dak liggen ondermeer de zonne- en maanweide. De vliering is bedoeld als schuilplaats voor dieren, met name vliegende, met name voor tijdens een winterslaap.

voren: niet (bij een vrouw) raken, maar (bij een man) de voorhuid over een eigen vinger op en neer rollen.

vorkheftruck: zie trekker.

vrijbewijs (groot, klein): sexuele waardering van Sheila, in de ogen van anderen. Beschreven in de Jeugd tegenwoordig 1 [sex].

vrouwminnaar: iemand die zich lichamelijk aangetrokken voelt tot vrouwen, ongeacht de eigen kunne. Overlapt met manminnaar.

top

W

Waterland,afdeling: verzamelnaam voor Mart & Diana, Frans & Cisca, en Rudy & Hanna, die (sinds Speedy [geloof, sex]) allen in Waterland wonen.

Waterloopbos: het stuk bos dat het natuurvriendenhuis bevat. Beschreven in Waterloopbos [geloof, sex]. De naam is een knipoog naar het Waterloopbos in Flevoland.

watertoren: bouwwerk nabij het station.

waterworks: een vouw-jerrycan en een vouw-trechter met slang (met schroefkoppeling en pakkingring voor de jerrycan) en terugslagklep als po, door Maaike ingevoerd in Fusion 2 [geloof, sex].

WC-rol: Elsjes VWO-diploma, met die lange lijst van examenvakken.

web crawler (ik spel(de) Engelse begrippen Engels): volgens Wikpiedia, bij ons [geloof].

week 52: het tijdvak ruwweg van 24 december tot en met 1 januari daaraanvolgend, zoals beschreven in Week 52.

westvleugel: de westvleugel van Fort Rimboe: pied ŕ terre van de niet-meer aanbeden onsterfelijken, onderverdeeld in een noordelijke en een zuidelijke helft. Zie voorts de zuidwesttoren.

west-zuidvleugel: oorspronkelijk paardenstal en wagenstalling. De wagenstalling is later herbestemd als garage voor een mini-graafmachine.

Wiesje (Wi) (voluit: Louise): dochter van Mart en Diana, zus van Elsje, levensgezellin van Larie en later ook Maaike, wonend in de konijnenflat. Speelt verschillende rollen in de Hijbezems en soms de Bluesjes. Schreef veel van de verhalen: zie Inhoudsopgave.

wijngaard: oosthelling van het dal in de aanbouw aan de heuvel.

Wiki Wiki: zie school.

Willem: binnenschipper, vriend van Bob en Bert.
Wi[lle]m [Bever] (bijnaam): oudste zoon van de Commandant en Moe, dus een vlegel, broer van Ed[uard] [Bever] en van de hamsters.

Wim: met Mina samen de tweeling.
Wim van de Molen: levensgezel van Zus van de Molen, molenaar. Voorgesteld in Gedenken [geloof, sex].

wind controller: digitaal muziekinstrument, hier bestaande uit een invoer-apparaat in de vorm van een sopraansaxofoon ("toeter") en een bijpassende synthesizer module. Zie bijvoorbeeld http://www.windsynth.net/.
Het "passen bij" betreft de verbindende MIDI-kabel: die heeft extra aders (en dus ook pinnen) om het invoer-apparaat van electrische spanning te voorzien. Bij gebruik van batterijen in het invoer-apparaat kan (niet op ieder model) een gewoon MIDI-snoer gebruikt worden, of het kan vervangen worden door draadloos MIDI. (De mogelijkheden zijn ruimer geworden in de loop van onze verhalen.) Het "passen bij" betreft voorts de mogelijke klanken en dier mogelijkheden. Ook die mogelijkheden hebben zich in de loop der jaren verder ontwikkeld.

wolf: zie meestal geldwolf. In Week 52 2 [geloof, sex] verschijnen ook de eerste gewone wolven.

woord en daad: zie woord en beeld. (Ik had het verkeerd onthouden...)

woord en beeld: bijnaam voor Wiesjes ouders Mart (schrijver) en Diana (beeldend kunstenares). Mart en Diana wonen niet in Us Net, helaas. Mart is schrijver, en heeft aan zijn eigen fantasiewereld genoeg. Soms komen ze even drukte ontvluchten of inspiratie opdoen. Ze hebben bij Wiesje en Larie een kamertje.

Wouter: zoon (derde kind) van Aart en Yvonne. Sinds Clauwou levensgezel van Claudia.

top

X

Xandra: levensgezellin van Philip, samen aangeduid als Leiden. Voorgesteld in Voorstellen.

XM: ondode Vestaalse Maagden van boven de 20 jaar, die dus wel geen maagd meer zullen zijn, vandaar "eX-Maagd", ter onderscheiding van de prille VeMa.

top

Y

Yasmine: verzamelnaam voor een groep islamitische medescholieren van Maaike.

Yvonne (Yv, Von): woont met levensgezel Aart (samen bout en moer), hun kinderen (Sheila, Dennis, Wouter en Maaike) en hun ezel Chot schuin tegenover Ab. Even vaardig met stofjes als Aart met andere materialen.

top

Z

zandbank: loom knuffelen dat geleideljk overgaat in sex. Tegendeel van klip. Ook gebruikt als werkwoord.

zaterdag: indien rood: beoogd begin van de maandelijkse bloeding (tijdstip: kort na eventueel uitgaan op vrijdagavond, opdat schoolgaande Maaike die maandag zover mogelijk achter de rug zou hebben). (Indien wit: niets aan de hand.)

Zeg 'ns Aa: zie Televisiekanaal.

zeil: komt in verschillende stuks voor als plek om op te liggen slapen of vrijen. Het begon met het losliggende zeil in een bosje op de heide in Schaapjes [sex], leidde tot meer losliggende zeiltjes, maar ook tot zeilen op steigers naast huizen, zoals in Zeil [sex], de standaard betekenis. Losse zeiltjes worden ook wel omgeslagen, zodat men er op en tevens onder ligt, zoals de vulling in een calzone. In Fort Rimboe is ooit de binnenplaats overzeild geraakt. Dat zeil is blijven hangen.

zijspan: Alice en Sylvie, de (toekomstige) beheerders van het natuurvriendenhuis.

zitbad: ongeveer tonvormig bad met zitrand op ongeveer halve hoogte in de badkamer van Fort Rimboe. Bij een verbouwing afgesplitst van de douche.

Zoete Inval,de: zie theezitje.

zonneweide: grasveldje op de vliering van Fort Rimboe aan de zuidzijde. Onderverdeeld in een oost- en een west-deel.
In Lichtere dagen [geloof, sex] wordt een veld in onze rimboe zonneweide gedoopt.

zuidoosttoren: de zuidoostelijke hoek van Fort Rimboe, grotendeels werkplaats.

zuid-oostvleugel: zuidelijke helft van de oostvleugel van Fort Rimboe, bewoond door Mart en Diana.

zuidvleugel: de zuidvleugel van Fort Rimboe, onderverdeeld in een west-zuidvleugel (stallen en stalling), poort, en oost-zuidvleugel (werkplaats en stalling).

zuidwesttoren: zuidwestelijke hoek van Fort Rimboe, pied ŕ terre voor nog-aanbeden onsterfelijken.

zuid-westvleugel: zuidelijke helft van de westvleugel van Fort Rimboe, pied ŕ terre van de Asen.

Zus van de Molen: sleutelfiguur in Eikenrode, voorgesteld in Gedenken [geloof, sex]. Levensgezel van Wim, moeder van de neven.

zus en zo: zie Gedenken [geloof, sex]. Vrij vertaald: "boekhoudkundig schimmig geregeld door Zus".

ZVO [uitspraak: "zuvo"]: Maaikes afkorting van "zuidvleugel-oost".

Zwaluw,de: bijnaam van een veehouder in Eikenrode. Centraal wonend, met ruimte voor vergaderen.

zwaluwnestjes: kommen aan de wanden van de binnenplaats, bedoeld als bloempotten.

zwembad, groot: bouwkundig het hart van Fort Rimboe, in het souterrain;
zwembad,klein (grote bad): bekken in de badkamer in het souterrain van Fort Rimboe. In de huisrimboe kun je zwemmen, maar we noemen het geen zwembad.
Het kleine zwembad is een inpandige en grotere echo van het badje in de tuin en houtwal van de konijnenflat, gegraven in Tuingenot [sex]. Dit kleine zwembad is in Slok 2 [geloof, sex] verbouwd tot ongeveer een caldarium.

Zwemmen: in Karla 2 [geloof, sex] begonnen bedelen om en krijgen van een kusje op een aangegeven deel van het lichaam, na bezeren ervan danwel als preventief onderhoud.

zwemring: opblaasbare zwemring, bij Larie en Wiesje in gebruik als WC-bril bij kamperen.

 

top

inhoudsopgave