Laatste wijziging: 2022-06-24 (technisch), 2014-10-20 (inhoudelijk). Naar inhoudsopgave. Naar Karla 2 [sex].

Larie: "Voorstellen"

Al jaren reppen Wiesje en ik van inwoners van Us Net die we nog eens moeten voorstellen. Hier zijn enkele. De stand is die van Karla 2 [sex].

Geld - Hout - School - Film

Geld

Naast Toos wonen Philip en Xandra, Wiesjes leeftijd. Ze kennen elkaar van het studentencorps in Leiden, maar wellicht hebben ze elkaar eerder ontmoet. Ze behoren namelijk tot het oud geld. Met hun geld maken ze geld, meer dan ze uitgeven. Ze beleggen vrij rustig in dingen die ze begrijpen, op de beurs en (al voordat de uitdrukking bestond) in crowd funding.

Philip belegt, Xandra is de vrouw van, en zorgt ervoor dat zowel zijzelf als hun huis (en tuin!) steeds gereed zijn voor het ontvangen van een reportageteam van glossies. Wij hebben daar nooit bezoek ontwaard.

Aan de andere kant van Philip en Xandra wonen Ruben en Jessica, ook Wiesjes leeftijd. Ruben is (volgens mij net niet) afgestudeerd in Amsterdam, ook al in Rechten. Naast zijn studie ging hij bij een bank werken, werd naar eigen zeggen hoekman (in Amsterdam een door schermenhandel uitgestorven beroep), en is nu onafhankelijk speculant. Hij heeft de derivatenhandel bij wijze van spreke zelf uitgevonden, en vanuit zijn bovenkamer heb je zicht op hoogstens drie maanden. Jessica was directiesecretaresse. Nu voorziet zij Ruben van alle gegevens die hij nodig zou kunnen hebben om posities te beoordelen.

Hun slaapkamer is tevens hun werkkamer. Dan zitten ze naast elkaar aan een grote werktafel, met ieder twee monitoren voor zich. Voor uiterlijk vertoon hebben zij geen tijd. Slapen is riskant, want in die tijd kunnen valutakoersen in de vijfde decimaal veranderen - en dat kan verlies betekenen. Hun huis en tuin gelijken dus de onze.

Wij schootzitters verwijzen naar Philip en Xandra als “Leiden" (Leije), en naar Ruben en Jessica als "De Vink”. Dat laatste is een woordspeling van mijzelf: enerzijds het station (vanuit Amsterdam) voorbij Leiden, anderzijds een afkorting van “platvink" (geld). Samen worden Leiden en De Vink aangeduid als Het Geld.

Deze stellen nemen "dus" weinig deel aan het leven in Us Net. Soms gunnen ze zich een avondje muziek in de kroeg (vooral op zaterdag, als alle beurzen dicht zijn). Kon de week bevredigend worden afgesloten, dan kunnen ze het breed laten hangen.

Als het echt super was, dan klimmen Ruben en Jessica in zijn oude Amerikaan (zo'n vliegende schotel op wielen) in plaats van in haar Smart, en reizen naar een twee- of drie-sterren restaurant. Of naar een luchthaven, als het beoogde restaurant te ver weg ligt. Dan zijn ze zondagavond laat wel weer terug.

De wijze van beleggen van Philip en Xandra noodt niet tot uitspattingen. Een super week verleidt hen tot het bestellen van een extra mooie wijn in de kroeg, en (naar verluidt) tot een gift aan een goed doel.

Als ze in de kroeg zijn, dan praten ze vooral met elkaar of met Ab, want het gaat altijd over geld. Vooral over hun eigen successen of desnoods zeperds, want waarover anders? Zelf heb ik best belangstelling voor geld, maar hun neiging om alles en iedereen op geld te waarderen is zelfs mij te benauwend, laat staan Wiesje. Het opperkonijn heeft wel medelijden met hen, want volgens haar hebben beide stellen geen sexleven.

Toch blijken Ruben en Jessica zo'n blote Wiesje [sex] van Geert te bezitten, en beide stellen hebben landschappen van Ab gekocht, soms al met winst doorverkocht. Die blote Wiesje is “Vrouwelijk naakt met roze pruik #2”. Desgevraagd heeft Wiesje het doek aan de achterzijde voorzien van de opdracht “Jessica en Ruben, het was geweldig om voor jullie te poseren. - Wiesje”.

Dat poseren (voor een schilderij op voorraad, niet op bestelling) was inderdaad geweldig. Het was komkommertijd, en toen Geert dat woord liet vallen, sloeg de lol van Wiesje over op Herman en mij.

De pruik was trouwens in werkelijkheid zwart, zo’n afro-kapsel dat in mijn jeugd gangbaar was.

Hmm... Ja... Het bestellen van een mooie wijn is óók de uiting van voldoening van de boys. Wijn zou dus zelfs het onderwerp kunnen zijn geweest dat hen met Het Geld in gesprek heeft gebracht: "Aan uw wijntje te zien hebt u óók iets te vieren...!"

En omdat ik niet gauw op dat onderwerp terugkom: Ab heeft Bill in contact gebracht met een importeur van voorname wijnen. Bill vertrouwt hem, de boys en Het Geld vertrouwen Bill. Voor de rest van zijn wijnkelder doet Bill graag rechtstreeks zaken met hobby-wijnboeren, Kees (die de vruchten inkoopt) voorop.

Hout

Rob en Inge wonen schuin tegenover de kroeg, naast Hans en Grada. Rob heeft een achtergrond als meubelmaker, maar hij is liever kunstenaar in hout. Hij coördineert bij Sans Perail de houtbewerking, maar timmert er zelf niet zo aan de weg. Hij is een paar jaar jonger dan ik. Inge is van Wiesjes leeftijd, de gewezen assistente van de psychiater die hem na de scheiding van zijn eerste vrouw heeft behandeld. Samen hebben zij een dochter, Claudia. Claudia is dat flamenco-meisje.

School

Mina ken je al. Zij is de lerares op het schooltje. Dat telt slechts enkele leerlingen, en de uitstroom overtreft de instroom, dus ze kan allen veel afzonderlijke aandacht geven. Eigenlijk motiveert ze eerder tot zelfstudie en -ontplooiing dan dat ze lesgeeft.

Claudia en Maaike zijn zowel klas- en leeftijdgenootjes als buurmeisjes. Ze mogen elkaar wel, maar ze hebben weinig raakvlakken. Maaike is gewend om haar eigen gang te gaan in een groot gezin of heel Us Net. Claudia zit op ballet en op toneel in de stad. Inge is twee avonden in de week daaraan kwijt met haar scooter. Claudia wil opvallen, Maaike wil haar eigen gang gaan, liefst buiten.

Film

Op het schooltje zitten ook Frodo, Sam en Arwen, de drie kinderen van Harry en Irene, onze couch potatoes. Harry en Irene doen niets anders dan films kijken. Nou ja, daar zijn dus die drie levende bewijsjes van toch iets anders. Voorts leeft men in de bios (niet te verwarren met de bio's) op cola en snacks. Mina heeft de couch potatoes de machtiging ontfutseld om hun bestelling bij Ab te mogen uitbreiden met fruit en zuivel voor de kinderen.

De kinderen zijn inderdaad vernoemd naar personen uit "Lord of the Rings": de geboorten van de kinderen vielen grofweg samen met het bekijken (niet: verschijnen) van de drie delen van die film.

Tweemaal per week moeten ze hun bestelling ophalen bij Ab. Dat brengt hen soms op de gedachte om in de kroeg levende muziek bij te wonen. Vooral als al vaststaat dat de Hijbezems zullen optreden, want het oog blijft ook wat willen. Dan gaan ze liefst vooraan zitten, opdat Harry zich kan vergapen aan de geile wedijver van Wiesje en Esther. Irene weidt dan haar ogen vooral op David.

Totzover voor nu. Met deze aanvulling zijn 46 bewoners van Us Net (Digitale Zandweg en Televisiekanaal (commerciële zijde)) voorgesteld, en voorts wat buitenstaanders.

 

Naar inhoudsopgave. Naar Karla 2 [sex].