Laatste wijziging: 2022-06-01 (technisch), 2009-05-26 (inhoudelijk). Naar inhoudsopgave. Naar vorig verhaal (ongeacht waarschuwingen, in leesvolgorde).

Albert: "Zandweg 1"

Pruttelen - Medestand - Bezoek 1 - Bezoek 2 - Politiek

Pruttelen

Ambtenaren... Het waterschap, waarvan ik begrepen had dat wij het inmiddels zelf zouden zijn (zie Nat en Droog), heeft ontdekt dat de Digitale Zandweg in slechte toestand verkeert. Stop the press! Dat er dus geen zwaar verkeer meer overheen mag. Goed zo! Zet nou eindelijk eens dat verbodsbord bij de afrit. Dat de toestand verslechterd lijkt omdt er zwaar verkeer overheen is gegaan. Ja, vertel mij wat! Die vijf opleggers waarmee ik het dorp de winter door heb geholpen. Ik had liever vijf dekschuiten gehad, maar die mogelijkheid zat toen nog niet in de computer bij de groothandel. En nu willen ze de dijk gaan herstellen en herprofileren. Herstellen? Prachtig! We hebben jarenlang allerlei lasten betaald zonder dat we er iets voor terugkregen. Dus heb niet de moed om ons iets extra's in rekening te brengen! Herprofileren? Nou, als ik dat armetierige tekeningetje goed lees, dan is het misschien een goed idee.

Ze willen dus het dijklichaam weer op profiel brengen. De dijk komt helaas niet in aanmerking voor een verhard wegdek. Hoera! Dat scheelt ons weer actievoeren. Maar gezien de uitvoering van het toeristisch streekplan van de provincie (waarvan ik nog nooit gehoord heb, ondanks dat ik de website van de provincie uit mijn hoofd achterstevoren kan opzeggen na een krat bier en knock-out) gaan ze een fietsstrook afscheiden, en die van een laagje schelpen voorzien. Als ze nou maar van de steentjes hier in het dorp afblijven, anders kan ik de containers niet meer van de schuit naar mijn schuur rijden.

Wanneer gaan ze aan het werk? Als ik het niet dacht! Van mei tot en met september, dus als 95% van de toeristen langskomt, met of zonder toeristisch streekplan. Stelletje kantoorwantsen!

Medestand

Zo! Even met Bill gesproken. Die wil een wedstrijd organiseren waarbij die ambtenaren hun eigen IQ moeten raden. En dan moeten ze bellen met een 0909-nummer. Whoeha! Intussen zal Mina een nette brief schrijven, om ze uit te leggen dat het hier tot en met maart te nat is, maar dat de toeristen hier vanaf half juni tot eind september langsstromen, en vanaf Pasen al -druppelen. Zij heeft de pieken in maaltijden en energiedrankjes, ik heb de omzet in souvenirs als bewijs.

Bezoek 1

Het Hoofd Planning is langsgeweest! Prachtig fietsweer, hij komt kijken naar een stukgereden dijk, en hij komt met een auto die aan afschrijving meer kost dan ik aan mijn nering overhoud! Natrlijk rijdt die bolide zich vast - heb je eigenlijk wel hersens tussen je zaagsel? Ik heb hem met mijn heftruck opgetild, en op het dorpsplein neergezet. Daar mocht ie uitstappen. Kon ie meteen zien, dat die steentjes hier in het dorp hard nodig zijn.

Bill had de mensen van de campings en jeugdherbergen noord en zuid uitgenodigd. Dan konden we eens kennismaken, praten over het toeristenseizoen, en dat Hoofd Kaas uitleggen wat zijn prutsplanning voor de uitvoering van het toeristisch streekplan betekent. En voor de inkomsten van deze hardwerkende mensen. Nou, hij had geen koffie nodig!

Na onze uitleg had hij meer behoefte aan een dubbele whisky. Die hebben we hem gegeven. Daarna heb ik het Hoofd met dienstauto en al op de heftruck genomen, helemaal tot aan de afrit. "Dat was toch niet nodig?" vroeg hij. Ik zei "Ik wil niet, dat jij met je zatte kop die dijk nog verder naar de gallemiezen rijdt." Nou, bij het invoegen zat hij tegen een Jeep aan. Bleek het ook nog eens een politieauto te zijn. Lachen!

Bezoek 2

De calculator, of hoe heet zo iemand, van de aannemer is langsgeweest, op een prehistorische bromfiets. We hebben bij Bill met hem zitten praten. Die man zegt: "Een veendijk met zand erop weer in profiel brengen? Dan moet ik zwaar materieel inzetten, en dat kan die dijk juist niet hebben. Dus ik moet damwanden slaan, zand opbrengen, zand laten inklinken, en dan die damwanden weer uittrekken. Willen we grg doen, maar ik weet z al, dat daar geen geld voor is. Bovendien heb je dan het probleem alleen maar ondergeschoffeld, want eigenlijk is zo'n veendijk te zwak." Juist! Dat hebben wij Kopkaas k al verteld. Dus gaat het waarschijnlijk niet door.

Politiek

De provincie, gezien de slechte staat van de Digitale Zandweg, overwegende dat herstel ervan kosten vergt die niet in verhouding staan tot het te verwachten rendement, herziet het Toeristisch Streekplan in dier voege, dat het gebied Digitale Zandweg uit het plan wordt gelicht, en dat inzake verblijfsaccomodaties binnen dat gebied een uitsterfbeleid zal worden gehanteerd.

Nou, die campings gaan dus die speeltuin bij het station achterna. Wat is er nou in vredesnaam op tegen om die campings hun gang te laten gaan als de zandweg ertussen geen zwaar verkeer mag dragen? Is dat de wraak van Kopkaas (die inmiddels met loffelijk getuigschrift en een gouden handdruk de dienst heeft verlaten)?

Zeg Mart, is het bij jou in de stad nou k zo'n kolerezooi?

Naar inhoudsopgave. Naar volgend verhaal (ongeacht waarschuwingen, in leesvolgorde).